Çiftçimizin emeklerinin heba edilmesine göz yummayacağız

Çeltik hasadına sayılı günler kala Bafra’da üreticilerle bir araya gelerek sorunlarını dinleyen CHP’li Murat Çan “Üreticimizi endişelendiren, girdi maliyetlerindeki yüksek enflasyon ve iktidarın ithalata yol veren politikaları! Çiftçimizin emeklerinin heba edilmesine göz yummayacağız” dedi.

Çiftçimizin emeklerinin heba edilmesine göz yummayacağız
12 Eylül 2023 - 15:47 - Güncelleme: 12 Eylül 2023 - 16:49

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, yaklaşan çeltik hasadı öncesinde Bafra’da çeltik tarlalarında incelemelerde bulundu, üreticilerin sorunlarını dinledi; Bafra Ziraat Odası Osman Tosuner ve Ticaret Borsası Başkanı Tarık Erol’la, çeltik başta olmak üzere ilçedeki tarımsal üretimin durumu hakkında görüş alışverişinde bulundu.
CHP’li Murat Çan, ziyaret ve görüşmelerinin ardından yaptığı değerlendirmede, birkaç hafta içinde Bafra Ovası’nda çeltik hasadının tamamlanacağına dikkat çekerek özetle şunları dile getirdi; “Kentimiz, ülkemizde çeltik üretiminde en büyük paya sahip iller arasında, Edirne’den sonra ikinci sırada. Türkiye’deki çeltik üretiminin yaklaşık yüzde 15’ini Bafra Ovamız karşılıyor. Çeltikte bu yıl en büyük sorun, destekleme alım fiyatlarının yine her yıl olduğu gibi geç tarihte açıklanıyor olmasıdır. Gübre, ilaç, mazot, tarımsal sulamada kullanılan elektrik…
Üretim maliyetini yükselten bu parametreler dikkate alındığında, destekleme fiyatını açıklama işi geç tarihe bırakıldığında üreticimiz hep zarar ediyor. Çiftçimiz ekiyor, hasat ediyor, satıyor ondan sonra ürüne verilecek destek açıklanıyor.
Destekleme alım fiyatı, tohum tarlaya ekilmeden açıklanmış olsa hem üretici daha kolay karar verir hem de devletimiz üretimi daha sağlıklı planlamış olur. Ancak bu kasıtlı olarak yapılmıyor ve ithalatçılara yol veriliyor. Özellikle hasat dönemine yakın tarihlerde gümrük vergisinin sıfırlanması veya düşürülmesiyle dışarıdan ucuz pirinç ithalatı yapılıyor, üreticimizin rekabet gücü yok ediliyor. İşte üreticimizi en çok bu tablo endişelendiriyor. Girdi maliyetlerindeki yüksek enflasyon ve iktidarın ithalata yol veren politikaları yüzünden çiftçimizin emeklerinin heba edilmesine göz yumamayız, yummayacağız.”


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum