Reklam
Reklam
Reklam

CHP'li Hancıoğlu TÜRSAB'ı dinledi

İstihdam kapasitesi ve ekonomiye katkıları dikkate alındığında turizm sektörünün önemli unsurlarında olan biri olan seyahat acentalarının tamamının salgın dolayısıyla iflasın eşiğine geldiğini belirten CHP’li Neslihan Hancıoğlu “sadece Samsun’da 500 kişi, ülke genelinde ise on binlerce kişi ekmeğini kaybetmek üzere. Hükümet derhal bir acil eylem planı hazırlamalıdır” dedi.

Reklam
CHP'li Hancıoğlu TÜRSAB'ı dinledi
10 Ekim 2020 - 19:18
Reklam
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, partisinin İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar ve ilçe yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Türkiye Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB) Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yılmaz Uzunlar ve acente sahipleriyle bir araya gelerek, sektörde yaşanan genel sorunlar ve Samsun özelindeki duruma ilişkin görüş alışverişinde bulundu.
Başkan Uzunlar ve acente sahipleri görüşmede, salgın sürecinin başından itibaren turizm sektöründe çok büyük kayıplar yaşandığını, ‘normalleşme’ diye adlandırılan tatil sezonunda gerçekleşen turizm aktivitelerinin ise bu kayıpları gidermekten çok uzak kaldığını ifade ettiler.
Bu süreçte, seyahat acentelerinin ise aylarca iş yapamadıklarının altını çizen sektör temsilcileri, işletmelerinin hayatta kalmasını sağlayacak olan finansal desteklerden mahrum kaldıklarını dile getirdiler. Bankaların zorlayıcı kriterleri nedeniyle, düşük faizli kredi kampanyalarından da faydalanamadıklarını belirten acente temsilcileri, bugün gelinen noktada ise sadece Samsun’da ekmeğini bu işten kazanan 500 kişinin işsizlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu vurguladılar. TÜRSAB Temsil Kurulu Başkanı Uzunlar ayrıca Samsun’da çok sayıda yabancının gerekli hiçbir koşulu sağlamadan, kanunsuz bir şekilde acente faaliyeti yürüttüğünü, idarenin bu konuda hiçbir tedbir almadığını, bu durumun sektöre büyük zararlar verdiğini kaydetti.
Sektördeki Gelir Kaybı 11 Milyar Dolar
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ise görüşmede şunları dile getirdi; “Salgın döneminde, turizm sektörü özelinde en fazla zarar gören kesimler; konaklama hizmeti sunan işletmeler ile seyahat acenteleri oldu. Bu yılın ilk 8 aylık verilerine göre, geçen yılın aynı döneminde kıyasla ülkemizin turizm gelirindeki kayıp, 11 milyar dolara ulaştı.
Turizm sektörü özelinde Türkiye ile benzer özellikleri barındıran devletler, bu süreçte çok ciddi destekleme programları uyguladılar. Örneğin Almanya, öncelikle iflasın eşiğinde olan seyahat acentaları için kira-sabit gider ve istihdam maliyeti yükünü azaltacak nitelikte nakdi yardım verdi. Rusya, tur operatörleri ve acenteler başta olmak üzere sektörün bütününe yönelik yaklaşık 2 milyar dolarlık bir hibe programı uyguladı. İspanya, AB’den aldığı Koronavirüs yardımlarının 4’te birini turizm sektörünü ayakta tutmak için kullandı. Türkiye’deki acenteler, bırakın hibeyi, öne sürülen koşulları sağlayamadıkları için kredi bile alamadılar. Daha da vahimi, Türkiye’deki acenteler ‘can suyu’ beklerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı KKTC’deki acentalara kendi bütçesinden 20 milyon lira hibe gönderdi.
Durum özetle şudur: Ülkemizin bacasız fabrikası olan turizm sektöründe yangın var, bu yangını söndürmekle görevli makamlar-kurumlar, bu duruma seyirci kalıyorlar. İktidar bir an önce, yaklaşık 10 bin seyahat acentasını iflastan kurtaracak bir eylem planı hazırlayıp, uygulamalıdır.”
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum