CHP'li Çan'dan İktidara Sağlıkta Dönüşüm Programı Eleştirisi!...

Meclis’teki bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, sağlık hizmetlerine erişimin neredeyse imkânsız hale geldiğini ve vatandaşa adeta ‘paran yoksa canın cehenneme’ denildiğini kaydetti.

CHP'li Çan'dan İktidara Sağlıkta Dönüşüm Programı Eleştirisi!...
18 Aralık 2023 - 16:56
CHP’li Çan ayrıca, Türkiye’yi yabancı uyuşturucu baronları ve organize suç örgütü liderleri için güven bir yaşam alanı haline getiren uygulamalar için İçişleri Bakanlığı’ndan özeleştiri istedi.
2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sürerken, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, bütçenin Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nı kapsayan bölümü üzerine yaptığı konuşmada uygulanan politikalar üzerinden her iki bakanlığa yönelik sert eleştirilerde bulundu.
Sağlık Hizmetine Erişmek Arık Mucize
20 yıldır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın, sağlık sistemini ‘erişilemez’ ve ‘kaotik’ noktaya sürüklediğini kaydeden Çan, iktidarın şehir hastanesi ısrarını da kamunun kaynaklarını yağmalama ve uluslararası sermayeye kaynak aktarma çabası olarak tanımladı. Kurulan sistemde hastaya ‘müşteri’ muamelesi yapıldığının altını çizen Çan “sisteminiz ‘paran varsa sağlık hizmetine ulaşırsın, paran yoksa canın cehenneme’ diyor âdeta. Hekimler ve bütün sağlık çalışanları iktidar eliyle hedef tahtası hâline getirildi. Sayenizde artık çıkıp rahatlıkla ‘eskiden yapamazdık, şimdi doktor dövebiliyoruz’ diye konuşanlar var” ifadelerini kullandı.
Koca’ya ‘Para Sayma Hareketi’ Eleştirisi
CHP’li Murat Çan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, 2024 yılı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sırasında eliyle ‘para sayma hareketi’ yaparak hekimlerin yurt dışına para için gittiklerini ima etmesini de şu sözlerle eleştirdi; “Siz, hekimleri hiç anlamamışsınız. Ama biz sizi çok iyi anladık, o para sayma hareketinizi de hastane patronu olan biri olarak el alışkınlığınıza veriyoruz. Şimdi de 2024 yılı bütçesinden para istiyorsunuz. Keşke bu parayı ve çok daha fazlasını halkın sağlığı için, daha nitelikli, ulaşılabilir ve parasız sağlık hizmeti sunabilmek için, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını verebilmek için isteseniz. Ama bu bütçeyi uluslararası sermayeye kaynak aktarmak için, sağlık hizmetine ihtiyaç duyan yurttaşlarımızı özel sektöre müşteri olarak başlamak üzere inşaat inşa ettiğiniz bu çarkı döndürmek için istediğinizi de biliyoruz. Komisyonda verdiğiniz para sayma hareketi tesadüf olamaz.”
Yabancı Baronlar ve Zehir Tacirleri Bu Ülkeye Nasıl Girdi?
CHP’li Murat Çan, konuşmasının devamında ise Türkiye’yi mesken tutan yabancı mafya ve suç örgütleri ile uyuşturucu baronları konusu üzerinden, İçişleri Bakanlığı’nın politikalarına eleştiriler yöneltti. Çan özetle şunları söyledi; “Biz ‘sınır namustur’ dedikçe sizler sınırları kevgire çevirdiniz. Sonuçta, yabancı mafyalar, uyuşturucu baronları, kara para aklama işini yapanlar onlara tetikçilik yapanlar için ülkemiz güvenli bir liman, saklanma merkezi hâline getirildi. Şimdi üst üste operasyonlar yapılıyor ve sayın bakan bunu büyük bir gururla ve kararlılık vurgusuyla kamuoyuna duyuruyor. Güvenlik güçlerimizin bu başarılı operasyonları elbette gurur verici ve güvenliğimiz için son derece önemli buluyoruz fakat Sayın Bakan şu yönüyle de aslında Hükûmetinizin geçmiş dönem uyguladığı politikalarla Türkiye’nin nasıl bir bataklığa sürüklendiği tescillenmiş olmuyor mu? Dünyanın bütün suçluları, INTERPOL’ün kırmızı bültenle aradığı baronlar, suç örgütü liderleri, teröristler ellerini kollarını sallayarak Türkiye’ye girmişler. Hatta mülk edinme yoluyla Türk vatandaşlığı verilenler dahi olmuş, bu topraklar onlar için güvenli bir yaşam alanı olmuş ancak şimdi yakalanabilmişler.
Bu zafiyetin kaynağını, buna sebep olan politikaları sorgulamayacak mıyız? Bunun izahını hepimizden önce sizin yapmanız gerekmez mi? INTERPOL’ün internet sitesine girin, bakın. Ben bugün baktım, şu an 6.848 kişi kırmızı bültenle aranıyor. Bunların daha kaçı Türkiye’de yakalanacak? Bunun adı başarı mı olacak? Bunlar bu ülkeye ellerini kollarını sallayarak nasıl girdiler, bunun bir mahsuplaşması olmayacak mı?”

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum