CHP'li Çan'dan İktidara Fındık Salvosu

İktidarı, fındık piyasasını karaborsacılara teslim etmekle suçlayan CHP’li Murat Çan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de kurulan bu tezgâhın aparatı haline getirildiğini söyledi.

CHP'li Çan'dan İktidara Fındık Salvosu
12 Temmuz 2023 - 13:01
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, fındık üreticilerinin sorunları hakkında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, izlenen alım ve fiyat politikaları üzerinden iktidara yüklendi. Konuşmasında, fındığın Karadeniz bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu ve ihracattan istihdama bölge ekonomisi açısından lokomotif niteliği taşıdığını vurgulayan Çan şunları kaydetti; “Fındık, aslında bu bölge için sadece bir ekonomik faaliyet unsuru değil, aynı zamanda bir kültür, yaşam biçimi, sosyal doku unsurudur. On binlerce aile fındık parasıyla hayatını planlar, evlatlarının eğitimi için, evliliği için yatırımını yapar. Aslında “Bunları yapardı.” demek daha doğru çünkü artık bunları yapamıyor fındık üreticimiz çünkü fındık üreticisinin sırtındaki yük günden güne ağırlaşıyor, ürünü para etmiyor, girdi maliyetlerindeki enflasyon fındık üreticimizin belini büküyor.
Fındık piyasası ise karaborsacılar ve yabancı bir tekel tarafından ele geçirilmiş durumda. Toprak Mahsulleri Ofisi de(TMO) kurulan bu tezgâhın maalesef bir aparatı hâline getirilmiştir. Geçen ay TMO depolarındaki 33 bin ton fındığı satışa çıkardı. Bu satış, yaklaşan hasat sezonunun hemen öncesinde yapılıyor, zamanlaması çok manidar. Karaborsacılar, büyük alıcılar büyük olasılıkla hasat öncesi stoklarını doldurdular, sezona ürün stokuyla girip yeni mahsulün piyasa fiyatını düşürme imkânı buldular; bu bizim öngörümüz. Şayet ‘Böyle bir şey yok’ diyorsanız, kimlerin hangi fiyattan, ne kadar fındık aldığı derhal açıklayın.
Fındık üreticimiz, tıpkı diğer tarım üreticilerimiz gibi ağır ekonomik sorunlarla boğuşuyor, BAĞ-KUR primini bile ödeyemez hâlde. Yüksek prim bedelleri yüzünden özellikle gençlerimizin fındıkla bağı kopuyor, gençlerimiz geçim kaygısıyla metropollere göç ediyor.
Şu dönem, bölgemiz yoğun yağışlar alıyor, sel ve su baskınları yaşıyoruz. Özellikle dere yataklarının kenarındaki ekili arazilerde çok ciddi hasarlar meydana geldi. Diğer alanlarda yağış ve fırtınanın şiddetiyle düşme eğiliminde fındık. Rekolte düşüşüne kesin gözüyle bakılıyor. Fındık rekoltesinde oluşacak eksilmenin yaratacağı zararların şimdiden hesaplanıp fiyat alım politikası ona göre belirlenmelidir.”

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum