Çek Kanunu Değişmezse, Haziran Sonunda Binlerce Esnaf Hapse Girebilir

CHP, Mart ayı sonunda Çek Kanununda yapılan düzenlemeyle ceza evinden çıkan çek mağduru esnafın, COVİD-19 salgınına karşı alınan tedbirlerden ötürü bu dönemde iş yapamaz hale geldiklerine ve ödemelerini gerçekleştirememe imkânı olmadığına işaret ederek, ilk taksit ödeme süresinin yılsonuna kadar uzatılmasını istedi.

Çek Kanunu Değişmezse, Haziran Sonunda Binlerce Esnaf Hapse Girebilir
28 Nisan 2020 - 15:26
26 Mart’ta yürürlüğe giren kanun kapsamında cezaevlerinden tahliye olan çek mağduru binlerce esnaf, COVİD-19 salgını dolayısıyla alınan tedbirler ve ticari faaliyetlerin sekteye uğraması nedeniyle, kanun uyarınca üç ay içinde ödemeleri gereken ilk taksitleri ödeyemez hale geldi. Bu durumdaki binlerce esnafın yeniden cezaevine girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, ilk taksit ödeme süresinin yılsonuna kadar uzatılması için bir kanun teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na sundu.
Teklifinin gerekçesinde, çeklerin günümüzde ticaret piyasada kullanılan önemli bir finans aracı olduğuna dikkat çeken Hancıoğlu, uygulanan yanlış ekonomi politikalarının ticari faaliyetleri olumsuz yönde etkilediğini ve bu durumun bir ödeme/borçlanma aracı olarak da tanımlanabilen çeklerin karşılıksız çıkmasına sebep olabildiğini vurguladı.
Birçoğu esnaf olan çek mağdurlarının, 26 Mart’ta yürürlüğe giren yasayla cezaevlerinden tahliye olabildiğini anımsatan Hancıoğlu, değerlendirmelerine şöyle devam etti; “Kanuna göre hükümlü, tahliye tarihinden itibaren en geç üç ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödemek, kalan kısmını üç aylık sürenin bitiminden itibaren ikişer ay arayla on beş eşit taksitle ödemekle yükümlü kılınmıştır.
Fakat bu düzenlemenin yapıldığı günlerde, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de COVID-19 salgını vukuu bulmuş, salgının önlenmesi adına birçok tedbir uygulanmaya başlamış, bu tedbirle ekonomik faaliyetleri büyük oranda sonlandırmıştır. Birçok işyerinin kapandığı/iş yapamaz duruma düştüğü böyle bir dönemde, alacaklarını tahsil edememesinden kaynaklı olarak işleri bozulan, ödeme güçlüğü yaşayan ve buna bağlı olarak çeklerini ödeyemedikleri için hapis cezası alan kişilerin, 3 ay gibi kısa bir sürede çek bedelinin onda birini, kalan bölümünün de 15 taksitte ödemesi neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Bu durum, ilgili yasa maddesindeki ödeme vadelerine ilişkin koşulların iyileştirilmesini zorunlu kılmaktadır.”
CHP’li Hancıoğlu, taksit ödeme süresine ilişkin yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde üç aylık süre sonunda, yani Haziran ayı itibariyle binlerce esnafın yeniden cezaevine girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizerek, ilk taksit ödeme süresinin yılsonuna kadar uzatılması gerektiğini savundu.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum