Çarşamba Şeker'i Acil Açın

Daha önce fabrikanın açılacağı sözlerine güvenen bölge çiftçisi bu yıl 30 bin ton şeker pancarı üretimi yapıyor.

Çarşamba Şeker'i Acil Açın
22 Mayıs 2022 - 11:10
CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, 11 yıl önce üretimi sonlandırılan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın açılacağı sözünü veren çift maaşlı Türkşeker Yöneticilerini uyardı. Türkel, “Siz söz verdiniz diye bölge çiftçisi üretime başladı. Üretim olmasa da her yıl 50 milyon lira gideri olan fabrikanın üretime başlaması için 130 milyon liraya ihtiyaç var. SADAT’a verdiğiniz ihale paraları ve çift maaşlarınızın bir kısmı ile bile bu ödeneği gönderebilirsiniz” dedi.
SAMSUN – AKP hükümetinin Samsun ve Samsun halkına karşı umursamazlığını, elde kalan son kamu kurumu olan Çarşamba Şeker Fabrikası üzerinden bir kez daha gösterdiğini söyleyen CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, “Bu fabrikanın yeniden üretime başlayabilmesi için sadece 130 milyon lira ödenek gerekiyor. Açacağız sözü verdiğiniz için bölge çiftçisi bu yıl 30 bin ton üretim yapıyor. Bu insanları bir daha perişan etmeyin. Samsun halkına söz veriyorum: Çarşamba Şeker’i açmazlarsa iktidara geldiğimizde Samsun’da yapacağımız ilk iş bu fabrikayı üretime başlatıp 1000 kişiyi işe alacağız” dedi.
Resmi dili Arapça yapmak isteyene para var
Çarşamba Şeker Fabrika’nda örgütlü Türk Şeker-İş Sendika’nın Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe’den fabrikanın son durumu ile ilgili bilgi aldığını anlatan Türkel, iktidarın memleketin her köşesindeki fabrikasını sattığını, işçilerin direnişi sayesinde Çarşamba fabrikasının özelleştirilmesinin yargıdan döndüğünü vurgulayarak şunları söyledi: “Bunun ardından üretim başlamadı. Peki, üretim yapılmayacaksa neden özelleştirme yolunu seçtiniz? Bu soruların hepsi havada kalıyor. Bugünkü noktaya geldiğimizde ise fabrikanın üretime başlayabilmesi için sadece 130 milyon liraya ihtiyaç var. AKP hükümetinin yetkililerine sesleniyorum. Bu ödeneği gönderin. Samsun’a 130 milyon lirayı çok görmeyin. Üretim yapmayan fabrikada şu anda yaklaşık 160 kişi çalışıyor. Türkiye’yi Avriska yapmaya çalışan, dilini Arapça’ya çevirmeyi hedefleyen ve paralel ordu olarak anılan SADAT’ın bünyesindeki şirketlere fabrikanın güvenlik işini veriyorsunuz. Çalışmayan Fabrikadan SADAT’ı besliyorsunuz. Onlara verecek para buluyorsunuz fakat fabrika için bulamıyorsunuz. Bu fabrika üretime başladığında 1000 kişi istihdam edilecek. Ekonomiye katkısı 750 milyon lira olacak. Taşımacısı, esnafı, aile üyeleri olarak baktığınızda yaklaşık 5 bin kişilik ekosistem yaratacak. Samsun’un tadını daha fazla kaçırmayın.”
Çarşamba Şeker’in 150 bin ton yıllık üretim kapasitesi olduğunu vurgulayan CHP İl Başkanı Türkel, “2011 yılında 118 bin olan şeker pancarı üreticisi sayısı bugün 30 bin civarına indirildi. Aynı yıl 4 bin 700 ton şeker ithalatı yapılırken, bugün ithalat miktarı yıllık 221 bin tona çıktı. Bu fabrika açılsa neredeyse şeker ithalatı sıfırlanır. Sizin basiretsiz yönetiminiz nedeniyle bu ülkede marketlerde şeker kuyrukları oluştu. Biri hariç hepsi çift maaş alan Türk Şeker yöneticileri, Samsun’un bu küçük isteğine kayıtsız kalmayın” diye konuştu.
Çift Maaşlı Türk Şeker Yöneticileri

Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratı Sevda Mersin; Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı, aynı zamanda Türk Şeker Yönetim Kurulu üyesi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Sıvacı; Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu ve Türk Şeker Yönetim Kurulu üyesi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Mustafa Koç; Devlet Malzeme Ofisi ve Türk Şeker Yönetim Kurulu üyesi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Daire Başkanı Yasin Er; Türk Şeker Yönetim Kurulu Üyesi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı eski Vergi Denetim Kurulu Başkanı Suat Sarıgül; Merkez Bankası Denetleme Kurulu Üyesi ve Türk Şeker Yönetim Kurulu üyesi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum