Çarşamba Şeker Fabrikası'nın Üretime Başlaması İçin Tam Zamanı

CHP Çarşamba İlçe Başkanı İlhan Yürükcü; Ülkemizde son günlerde stratejik öneme sahip gıda maddesi olan şeker üzerinden yaşanan spekülasyonlar gösteriyor ki; çarşamba şeker fabrikası mutlak suretle üretime başlamalıdır.

Çarşamba Şeker Fabrikası'nın Üretime Başlaması İçin Tam Zamanı
16 Aralık 2021 - 12:05
Son şeker üretimini 2010 yılında yapan çarşamba şeker fabrikası anlaşılması güç nedenlerden dolayı 11 yıldır çürümeye terk edilmişti. Fabrika, 2020 yılında tekrar üretime başlaması yönünde alınan yerinde bir kararla hızlı bir şekilde bakım onarım çalışmalarına başladı. Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgını üretime başlanmasına yönelik çalışmaları sonlandırdı. Yaklaşık 25 milyon tl harcama yapılan bu dönemden sonra çalışmalara bir türlü start verilemedi.
Çarşamba şeker fabrikası ölçeğinde bir fabrikanın en az 150 milyon €’ya inşa edilebileceği gerçeği ortada iken, devletin elindeki en genç fabrikalardan olan ve Türkiye gibi güçlü bir ülke için cüzi diyebileceğimiz bir harcama ile üretime başlaması mümkün olan fabrikamızın çürümeye terkedilmesi hem bölgemiz hem de ülkemiz ekonomisi için telafisi olmayan bir kayıp olacaktır.
Bazı çevreler tarafından 11 yıldır üretim yapılmayan fabrikamızda şeker pancarı temininde sorun yaşanacağı algısı oluşturulmaya çalışılmakta olup, bu düşünce büyük bir yanılgıdır. Zira özel olsun kamu olsun birçok fabrika ham madde ihtiyacını pancar ekiminin yoğun olduğu iç Anadolu bölgesinden karşılamaktadır. Bu çözüm fabrikamız için de seçenek oluşturmaktadır.
Diğer şeker fabrikaları dönemsel olarak üretim yapar iken, Türkiye’de özel fabrikalar dâhil sadece fabrikamızda bulunan ham şeker işleme tesisi sayesinde fabrikamızda 12 ay üretim yapılabilecek olması fabrikamızın üretime başlamasının gerekliliğini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Üretime başladığı zaman en az 750 kişiye istihdam sağlayacak olan çarşamba şeker fabrikası, bölgemizde kanayan bir yara olan işsizliğin önlenmesine katkısı önemli boyutlarda olacaktır.
Bölge ekonomisinin lokomotifi olacağı kesin olan çarşamba şeker fabrikamız tüm çarşamba hatta samsun ve bölgesinin umut ışığı olacaktır.
Süreci ısrarla takip edeceğimizi kamuoyuna saygıyla arz ederiz…


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum