Çarşamba Ovasını Korumak İçin Mücadele Edenler Yalnız Değildir!

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) ve Çarşamba Çevre ve Çiftçiler Derneği (ÇARÇED), Çarşamba ovası için ortak basın açıklaması yaptı.

Çarşamba Ovasını Korumak İçin Mücadele Edenler Yalnız Değildir!
13 Nisan 2021 - 15:31
Çarşamba Ovamız 2016 yılında Büyük Ova statüsüne alınmasına rağmen sanayiye açılmaya çalışılmakta, bu konuda ne yazık ki tarımla uğraşan Çarşamba halkı hariç kamu ve özel sektör elbirliği ile yasalara aykırı işlemler yapılmaktadır.
Devletin yüksek alım garantisine güvenerek nitelikli tarım arazisi statüsündeki Çarşamba Ovası’nın ortasına Biyokütle Elektrik Santrali kuran Oltan ve Köleoğlu Enerji ise halk sağlığını ve ovayı tehdit etmeye devam ediyor.
Yöre halkı, meslek odaları, yöre halkı ve ÇARÇED tarafından yaşanan hukuksuzluklara karşı birçok dava açılmış, Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali ile ilgili onlarca rapor açıklanmış, ancak yatırımcı şirket tarafından usulsüzlüklere devam edilmiştir.
Başından beri bu tesisin termik santral olduğuna ve proje tanıtım dosyasındaki eksikliklere, böylesi bir tesisin mutlaka detaylı bir incelemeye tabi tutularak ÇED GEREKLİ olduğuna dikkat çekerek dünya çapındaki örnekleri ortaya koymaya gayret ettik.
Son bilirkişi raporlarının da bizleri haklı çıkardığını gören firma ise asılsız iddialar öne sürmeye devam etmektedir. Bu zamana dek hukuki sınırlarda mücadelesine devam eden, ovasına ve halkın çıkarlarına sahip çıkan, tek derdi bu güzide ovanın, toprak ve su kaynaklarının, temiz havasının korunması olan insanlarımıza karşı karalama ve ayrıştırma kampanyalarının da fütursuzca ortaya saçıldığını görmekteyiz.
Bunun yanı sıra yöre halkının ve kamu çıkarlarının savunucusu olan yurttaşlarımıza açılan davalarla gözdağı verilmeye çalışılmaktadır.
Bunun en son örneği, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li ve MHP’li bazı Meclis Üyelerinin ‘kendilerine hakaret edildiği iddiası ve şikayeti’ ile ovayı koruma mücadlesi veren ÇARÇED üyesi Belma Nur Kartal hakkında açılan davadır. Davanın ilk duruşması 14 Nisan Çarşamba günü saat 09.00’da görülecektir.
Kamu yararı bulunmayan, sadece bir şirketin ve işbirlikçilerinin yarar sağlayacağı bu kirlilik kaynağı projeye karşı çıkıp suyumuzu, toprağımızı, havamızı savunmak suç ise hodri meydan!
Bizler gücümüzü haklılığımızdan alarak, hukuka bağlı bir çevre mücadelesi veriyoruz. Şurası kesinlikle bilinmelidir ki asılsız suçlamalara maruz bırakılan ve hedef gösterilen hiçbir arkadaşımız yalnız değildir. Kendilerine her türlü hukuki ve insani desteği vererek yalnız bırakmayacağız.
Bizler, SAMÇEP ve ÇARÇED üyeleri olarak bugüne dek idari mahkemelerde devam eden hukuk mücadelemizin yanı sıra, sebep oldukları ağır çevre ihlali ve içinde yer aldıkları hukuk dışı ilişkiler nedeniyle, ceza hukukunun ve anayasanın bizlere verdiği yasal haklarımızı sonuna dek kullanacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.
Çarşamba Ovası Çarşamba halkınındır. Bu haklı mücadelede bizimle birlikte yürüyen tüm dostlarımızın yanında olacağımızı, haklı olduğumuzu ve kazanacağımızı bir kez daha ilan ederiz.
Saygılarımızla.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum