Canik Merkez Camii Hızla İlerliyor

Canik Belediyesi ve İl Bank tarafından “Devlet-Belediye” işbirliğiyle ilçede yaptırılan Canik Merkez Camii inşaatı hızla ilerliyor

Canik Merkez Camii Hızla İlerliyor
01 Ağustos 2017 - 17:47
Canik Belediyesi ve İl Bank tarafından “Devlet-Belediye” işbirliğiyle ilçede yaptırılan Canik Merkez Camii inşaatı hızla ilerliyor. Engellilere uygun şekilde gelenekselliğe ve moderniteye uygun olarak inşa edilen toplam 3 bin 500 kişi kapasiteli çift minareli caminin altı kapalı otopark olacak.
Canik Belediyesi Adnan Menderes Demokrasi Meydanı yanında inşa edilen toplam 3 bin 500 kişi kapasiteli Merkez Camii inşaatı son aşamaya geldi. Canik Belediyesi ve İl Bank olmak üzere “Belediye-Devlet” işbirliğiyle inşaatı yürütülen caminin kubbesinin yerleştirilmesinin ardından çatı yalıtımı da tamamlandı. Cami inşaatı çalışmalarını yakından takip eden Canik Belediye Başkanı Osman Genç, ekip arkadaşlarıyla birlikte son aşamaya gelen camide incelemelerde bulundu.
DEVLET-BELEDİYE İŞBİRLİĞİ
Cami inşaatı hakkında yetkililerden bilgi alan Başkan Genç, Samsun ve bölgenin en fonksiyonel camisinin yapımına öncülük etmekten mutluluk duyduklarını belirterek, "Bizim medeniyetimizde şehirler meydan, yönetim binası ve ibadethanenin etrafında gelişirdi. Buna en güzel örnek Saathane Meydanıdır. Biz de medeniyetimize uygun olarak meydanımızı ve belediye binamızın ardından merkez camii inşaatına başladık ve çok şükür son aşamaya getirdik. Bu cami, engellilere uygun ve fonksiyonel bir ibadethane olmasının yanında belediye ve devlet işbirliği ile yapılması bakımından da önemlidir" dedi.
ŞEHİR VE MEDENİYET
İbadethanelerin bir şehir için önemli olduğuna da vurgu yapan Başkan Genç, "Camiler o şehrin kültürüdür, değeridir. Çünkü bir şehir sadece taş, toprak ve çimento ile meydana gelmez. Şehir, medeniyetin aynasıdır. 'Şehir, Medeniyet ve İnsan' birbirini tamamlar. Dolayısıyla şehre ruh kazandıran medeniyet ve kültürdür. Biz de kendi medeniyet kodlarımızdan aldığımız formülle, şehrimizi planlarken gelecekle alakalı bazı değerlerimizi göz ardı etmiyoruz. Canik Merkez Camii'ni başlatmamızdaki ana gaye budur" diye konuştu.
DİĞERLERİNDEN FARKLI
Canik Merkez Camisinin camiinin özellikleri bakımından diğerlerinden farklı olduğunu da belirten Başkan Genç, "Camimiz mimarisiyle hem geçmişi hem bugünü hem de geleceği yansıtıyor. Çift minare, semaya doğru dua için ellerini açan insanı yansıtıyor. Camimiz içerisinde 3000 kişi, bahçesiyle birlikte 3 bin 500 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Toplam 6 bin 150 metrekare alan üzerine kurulan bu cami Samsun'un en engelsiz camisi olacak. Cami içinde engelli vatandaşlarımız ibadetlerini engelsizce yapabilecek ve engelli insanlarımız da rahatlıkla abdestlerini alabilecek. Kadınlar da 5 vakit namaz kılabilecek. Aslında bu camimize bir nevi engelsiz cami de diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
CAMİNİN ÖZELLİKLERİ
Toplam 6 bin 150 metrekare üzerine yapılan cami 3 bin kişi kapasiteli kapalı alanıyla dikkat çekiyor. Elleri semaya doğru dua eden insanı simgeleyen çift minaresi bulunan caminin altı ise 150 araçlık kapalı otopark olacak. Camide engelli cemaat için 100 kişilik özel bölüm ve özel abdesthane bulunacak. Toplam 19 milyon 357 bin 420 liraya mal olacak caminin kamulaştırma, kazı, dolgu, beton işleri, çelik konstrüksiyon ve çatı olmak üzere 8 milyon liralık kısmını Canik Belediyesi yaparken, diğer kısmı İl Bank desteğiyle yapıyor.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum