Büyükşehir'in Desteğiyle Kazancı İkiye Katlandı

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal üretimi geliştirmeye yönelik verdiği desteklerden yararlanan çilek üreticisi Veli Tokur, üretim alanını genişleterek kazancını iki kat artırdı.

Büyükşehir'in Desteğiyle Kazancı İkiye Katlandı
29 Mayıs 2022 - 21:41
Havza ilçesi Dereköy mahallesinde meyvecilikle uğraşan Tokur, aldığı desteklerle büyük avantaj sağladığını ifade ederek, Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
Türkiye’nin verimli tarım ovalarına sahip Samsun’da sebze ve meyve üretimi, verilen desteklerle her geçen gün artıyor. Üretime yönelik projelerde Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ile iş birliği yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi, çilek yetiştiriciliğinde önemli mesafe kat edilmesini sağladı. 
Sürdürülebilir Tarım Faaliyetlerinin Geliştirilip Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 17 ilçede geçen yıl 142 dekar arazide 114 çiftçiye destek verdi. Albion çeşidi fide, malç naylonu ve teknik desteklerle çilekte 2021 yılında ortalama 142 ton rekolte elde edildi. Bu yıl 2 yaşına giren fidelerden beklenen verim 710 ton. 2022 yılında ise 100 dekar alan için çilek desteği verecek belediye, ilk yıl için 100 ton rekolte bekliyor.
Kentte çilek üretiminin artırılması için Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın teşviklerinden yararlanan 35 yıllık kiraz üreticisi Veli Tokur, 2 yıldır da çilek yetiştiriyor. Dereköy Mahallesi’ndeki arazisini çilek üretimine ayıran Tokur, 2021 yılında yaptığı üretimden önemli miktarda gelir elde etti.
Desteklerin Sayesinde Büyüdüm
Çilek üretimine destek alarak başladığını anlatan çiftçi Tokur, “Toprağımdaki kireç oranı sebebiyle çilek üretimine çok sıcak bakmamıştım. Çünkü kireç üretimi engelliyor. Büyükşehir belediyesinin tarıma ilişkin çalışmalarını ve desteklerini öğrendim. Müracaat ettikten sonra teknik personellerce arazimde incelemeler yapıldı. Ardından da yetiştiricilikle ilgili danışmanlık desteği aldım. Eğer naylon, ve fide ihtiyaçlarım karşılanmasaydı üretim yapamayacaktım. Geçen sene dikimini yaptık ve çok şükür bayağı çilek sattık. İnşallah bu sene daha yüksek verim alacağım. Bu destekler bizim için çok büyük öneme sahip” diye konuştu.
Kazancımız İki Kat Arttı
Üretimin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren çilek üreticisi Veli Tokur, “Büyükşehir belediyesi sayesinde kazancımız iki kat arttı. Önemli avantaj yakaladık. Arkadaşlar gelip bakıyor, çileklerimizi kontrol ediyorlar. Eksiğimiz neyse bilgilendirip imkânlar dâhilinde tamamlıyorlar. Bizim için çok güzel bir şey. Halkımızın çileği daha kaliteli ve ucuza yemesi için de güzel bir hizmet. Aynı zamanda eski usullerle üretim yapan çiftçiler daha bilinçli tarım yapmaya başladı. Bizim her zaman yanımızda olan Büyükşehir belediye başkanımıza teşekkür ederim” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, destek alan çiftçilerin yanlarında olmaya devam edeceklerini söyledi. Başkan Demir, “Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak DOKAP İdaresi Başkanlığı iş birliği ile yürüttüğümüz ‘Sürdürülebilir Tarım Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi Projesi’ kapsamında ziraat mühendislerimiz çiftçilerimizi ziyaret ediyor. 2021 yılında üreticilerimize dağıttığımız ‘Albion’ çeşidi çileklerimiz, çiçeklerini açıp ürün vermeye başladı. Çiftçilerimiz şimdi bakımlarını yapıyor. Proje kapsamında bugüne kadar 277 dekar alana destek vermiştik. Bu yıl da yine 100 dekar alana çilek desteği vereceğiz. Arazi kontrollerimizle çiftçilerimize bakım ve hasatla ilgili konularda bilgilendirmelerde bulunduk. Proje bazlı hazırladığımız uygunluk kriterleri dâhilinde çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Kırsal gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve artırılması ile ilgili yeni projelerimizi de en kısa sürede hayata geçireceğiz” İfadelerini kullandı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum