Büyükşehir'den Tekkeköy'e 2 Yeni Köprü

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Tekkeköy ilçesinde bulunan Karabürük ve Hamzalı Köprüleri olası sel ve taşkın riskine karşı yeniden yapılıyor.

Büyükşehir'den Tekkeköy'e 2 Yeni Köprü
25 Mayıs 2023 - 21:20
İhaleleri yapılan iki projeden Karabürük Köprüsü’nün inşaatına başlanırken Hamzalı Köprüsü’nün inşaatı ise kısa bir süre içinde başlayacak. Köprülerin yapımında kullanılacak betonun, Büyükşehir Belediyesi’nin kendi santrallerinden karşılanması yatırım maliyetini toplam 7,5 milyon TL düşürdü. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Halkımıza güvenli ve konforlu ulaşım imkânı sağlayacak çalışmaları hızla gerçekleştiriyoruz. İnşallah köprülerimizi biran önce tamamlayıp vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerdeki yol ve köprü yatırımlarıyla da vatandaşları güvenli ve konforlu ulaşıma kavuşturuyor. Tekkeköy ile Çarşamba ilçeleri arasında başta Ağcagüney, Güzelyurt, Sıtmasuyu, Balcalı, Tilkili, Gölceğiz olmak üzere toplam 20 mahalleyi birbirine bağlayan mevcut Kababürük ve Hamzalı köprülerinde teknik inceleme yapan Büyükşehir Belediyesi, kot ve kesit bakımından uygun olmadığını tespit etmesi üzerine yenileme kararı aldı.
Maliyet Düşürüldü
Büyükşehir Belediyesi tarafından iki köprü projesinin ihalesi Ocak ayında yapıldı. İnşaatına mevsimsel yağışlar ve deredeki su seviyesinin yüksekliğinden dolayı mayıs ayında başlanan köprülerden Karabürük Köprüsü’nün ilk ayağındaki 5 fore kazığın imalatı tamamlandı. 25 fore kazığın yapımı devam ederken, yine 16 fore kazıklı olarak yapılacak Hamzalı Köprüsü’nün zemin kazılarına ise iki hafta sonra başlanacağı belirtildi. Köprülerin inşaatındakendi santrallerinde üretilen betonu kullanan Büyükşehir Belediyesi, böylece iki köprü projesinde maliyeti toplamda 7,5 milyon TL düşürdü.
Risk Ortadan Kaldırılıyor
DSİ ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün standartlarında inşa edilen 10 metre genişliğindeki iki yeni köprü, hizmete açıldığında yetersiz hidrolik kesit kaynaklı taşkınlardan etkilenmeyerek, sürücülere güvenli ve konforlu ulaşım imkânı sağlayacak. Böylece olası sel ve taşkın durumlarda köprülerle ilgili risk ortadan kaldırılmış olacak.
Köprüler Büyük Kolaylık Sağlayacak
Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı Sanat Yapıları Şube Müdürü Salih Bayar ise Karabürük Köprüsü’nü Ağustos ayı sonunda, Hamzalı Köprüsü’nü ise Ekim ayında tamamlamayı planladıklarını söyledi. Bayar, “Mevcut Karabürük Köprüsü, Çarşamba ilçemize alternatif bir yol olarak da kullanılmaktadır. Keskin dönüşlü köprü, taşkın ve heyelan yaşanması halinde kot ve kesit itibariyle uygun durumda değildi. Sel geldiği zaman sular köprünün üzerinden akmakta ve ulaşım sekteye uğramaktaydı. Dolayısıyla büyük problem teşkil ediyordu. DSİ standartlarına göre ön germeli kiriş imalatı şeklinde sağlam ve yüksek olacak yeni köprünün vatandaşlarımıza sağlayacağı en büyük kolaylık ise böyle bir durumun bir daha yaşanmayacak olmasıdır. 30 adet fore kazık üzerine oturacak köprü, ulaşımda büyük kolaylık sağlayacak. Bununla birlikte yolu da karayolları standartlarına kavuşturarak dönüşleri rahatlatıp konforunu artıracağız. Betonunun belediyemizce karşılanması, bize zaman ve düşük maliyet noktasında önemli avantaj sağlıyor” şeklinde konuştu.
Çalışmalar Dikkatli Ve Hızlı Bir Şekilde Yapılıyor
Köprü inşaatında inceleme yapıp bilgi alan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Şuan iki ayaklı köprümüzün ilk ayağındaki 15 fore kazıktan 5’inin yapımı bitti. 10’u tamamlandıktan sonra diğer ayağa geçilecek. 15 gün sonra da yine iki ayaklı Hamzalı Köprüsü’nün zemin kazıları ve toplam 16 fore kazığın imalatı başlayacak. Teknik anlamda çalışmalar dikkatli ve hızlı bir şekilde sürüyor. Vatandaşlarımızın ulaşım güvenliği bizim için çok önemli. Çok sayıda mahallemizi birbirine bağlayan bu köprülerin yapımı tamamlandığında sel ve heyelan gibi doğa afetlerin neden olduğu ulaşım sorunu artık ortadan kalkmış olacak. Halkımız güvenli ve kesintisiz bir şekilde istedikleri yere seyehat edebilecek” diye konuştu.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum