Belediye Çalışanlarında Kamu Çerçeve Protokolüne Dâhil Edilmeli

Hak-İş Konfederasyonu Samsun İl Başkanı, Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Ziya Uzun; “Sürekli dile getirdiğimiz kamu çerçeve protokolün yerel yönetimler içinde başta belediyeler ve bağlı kuruluşları olan şirketlerde uygulanması talebimizde ısrar ediyoruz.

Belediye Çalışanlarında Kamu Çerçeve Protokolüne Dâhil Edilmeli
25 Ocak 2024 - 20:51
Üyelerimiz bu konuda ısrarlı talebi var.  Kanunun da açık hükmüne rağmen kamu çerçeve protokolü yerel yönetimlere de uygulanmasında hukuki engel söz konusu değildir. Kamu çerçeve protokolü sadece kamuda sendikalı olan, sadece toplu iş sözleşmesi yapılan işyerlerini kapsamıyor. Bütün kamu adına bu protokol imzalanıyor. Bu yüzden belediyeler ve bağlı şirketlerinde kamu çerçeve protokolüne dâhil edilmeli” dedi.
Çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınmalı
Gelir vergisi oranlarının çalışanların belini bükecek hale geldiğini belirten Uzun, “Türkiye adaletsiz haksız ve toplumun genelinin kabul edemeyeceği bir vergi sistemi ile muhataptır. Çok kazanandan çok, az kazanan az vergi alınması talebimizin tam tersini görüyoruz. Özellikle ücretlilerin vergi sistemi ile nasıl mağdur olduğunu görüyoruz. Enflasyon oranında bile artırılmayan vergi geçiş oranları ne yazık ki çalışanları daha erken dönemlerde ücretlerinin daha aşağı çekilmesini sağlıyor.” dedi.
6772 sayılı Kanun belediye şirketleri için de uygulanmasını içeren kanuni düzenleme ile aynı işyerlerinde aynı işleri yapan işçiler arasında yapılan ayrımcılığın sonlandırılmasını istiyoruz.
Şube Başkanı Uzun, belediyelerin şirketlerinde çalışan işçiler için verilmesi gereken 6772 sayılı kanunla verilecek olan tediyenin belediye şirketlerine uygulanmadı. Maalesef 696 la beraber belediyelerde oluşturulan personel şirketlerinin kamu şirketi sayılmaması sebebiyle, Yargıtay tarafından açılmış davalarda aleyhimizde kararlar verildi. 6772 sayılı kanun hükümlerinin belediyeleri sermayesi %100 belediyelere ait olan belediye şirketlerinde çalışanlar içinde uygulanması talebimiz var. Bu konuyla alakalı yasal düzenlemenin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz” dedi.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum