Bayındırlık ve iskan eski bakanı...

Bakan Aydın ve Sarp-Samsun Bayındırlık ve iskan eski bakanı MHP Trabzon milletvekili Koray Aydın’la Tanjant yolu, Yavuz Selim Bulvarı, Sarp-Samsun duble yolu, Sahil geçiş yolu ve Sarp

Bayındırlık ve iskan eski bakanı...
28 Mayıs 2015 - 12:20
Bakan Aydın ve Sarp-Samsun

Bayındırlık ve iskan eski bakanı MHP Trabzon milletvekili Koray Aydın’la Tanjant yolu, Yavuz Selim Bulvarı, Sarp-Samsun duble yolu, Sahil geçiş yolu ve Sarp kapısını içeren uzun bir sohbet yaptık. Eski Bakan Aydın 55. Cumhuriyet hükümetinin Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu Sarp-Samsun duble yolunu tamamen dış kredili olarak ihale eder ancak o zamanki Refah Partili bir çoğu bugün AKP milletvekilleri Bakan Topçu’nun yolsuzluk yaptığını belirterek yüce divanda yargılanmasını istediler. Bu arada bu yolun inşaatı da başlar yolda proje yoktur. Nereye ne kadar duvar yapılacağı, tahkimata ne kadar, ne kadar taş döküleceği de belli değildir. Bakan Topçu Arsin Mersin arası 31 kilometrelik Güney çevre yolunu dış kredili olarak ihaleye çıkar. 30 Ocak 1999 Arsin Merkez, 31 Ocak 1999 Merkez-Mersin güzergahı ihaleye çıkar.
55. ANA-SOL-D hükumeti yıkılır. 56. DSP azınlık hükümeti Güney çevre yolu ihalesini iptal ederken Sarp-Samsun duble yolunu da rölantiye alır. 57 ANA-SOL-M hükümeti kurulur. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz beni aradı. Sarp kapıda büyük bir yığılma var gel seninle Sarp kapısına gecelim dönüşte Rize maçını izler Ankara’ya döneriz dedi. Ankara’dan hareketle sarp kapısına indik. Açılan yol kayıyor tünelin ağzını tıkıyor, özellikle Türk tarafında büyük bir yığılma oluyordu. Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit’ i aradım. Kemal Paşa Hopa arasını acil ihale edelim dedim. Başbakan Yardımcısı Yılmaz bana Koray Bey sen olmasan bu yol yapılamazdı derken ben de kendisine Gümrükten sorumlu bakanınız Rüştü Kazım Yücelen’e talimat verin buradaki kontrol noktalarının sayısını arttırsın. Bizim taraftaki yığılmayı kaldıralım Gürcistan tarafında bekleme yok dedim. Kendisi de Bakan Yücelen’e talimatını verdi iki olan kontrol noktalarının sayısı dörde çıktı. 15 yıl önce biz ne yapmışsak yerli yerinde duruyor. Bu kontrol noktalarının yanına bir tane daha eklemeyen bu iktidarın ve bu bölgenin iki Gümrük ve Ticaret bakanı oradaki yığılmayı ortadan kaldıramadılar.
Tabii o günlerde İzmit ve Marmara depremleri ile asrın felaketleriyle karşı karşıya kaldık. Uyumadan nöbet tutuyoruz ancak aklım burada. Genel Müdür Yiğit’e ne oldu bu tanjant yolu ne yapıyorsunuz dedim. Genel müdür yardımcın Münir Konak’ı orada görevlendir dedi. Trabzon Mimarlar Odası bizi mahkemeye verdi yürütmeyi durdurma kararı aldı deyince oradan hemen Ulaştırma bakanı Prof. Dr. Enis Öksüz’ü aradım. Limanın içinde sondaj başlatıyorum tanjant yolunu oradan başlatmak zorundayım dedim. Sağ olsun liman Başkanına ve işletme müdürüne talimatlarını verdi inşaat başladı ve 6 ayda meydana çıktık. Güney çevre yolu ile ilgili genel müdür yardımcısı Konak bana bir brifing verdi. Hemen koridor ihalesine çıkın dedim ve tünellerin sayısını düşürmeye çalışın ve acele Beşirliden havalimanına tamamen deniz dolgusu ile bir başka yol ihale edelim dedim. Sarp-Samsun yolu Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı, Akçaabat’ın içinden Değirmendere Temel Araz kuran kursu önünden çift katlı yola çıkıyor, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene ve Of’un içinden projelendirilmişti. Derhal yolu ilçelerimizin dışına atalım belediyelerimiz bu dolgu alanların rekreasyon alanı olarak kullansınlar dedim. O zamanki Çarşıbaşı belediye başkanımız dolguyu kabul etmemiş ilçenin kuzeyinden 1700 metre uzunluğunda bir köprü istemişti. Bu tartışma sürerken ben bakanlığı malum sebeplerden bıraktım.
Karayolları da mecburen bu ilçemizin içinden diğer tüm ilçelerimizin dışından geçti. Ben o zaman sahil geçiş yolunun peyzajını ayrı ihale etmiştim ve benim projemde kemer kaya tüneli böyle (U) gibi değildi. Üstteki iki adet evi istimlak edemeyen bu iktidar sahipleri tüneli (U) gibi yapınca burada meydana gelen kazaların sebebidirler. Ben Kale kapının altına sahil geçiş yolunun içine koyarak 450 metre tüm geçit yaptırdım. Tanjant yolunun kodu henüz belli olmadığından 130 metre uzatıp Soğuksu caddesine bağlayamadım. Bunlar gelir gelmez tüm yatırımları 20 ay durdurdular. 28 Mart 2004 Trabzon belediyesini kaybedince telaşla aynı firmalarla yola devam etmek zorunda kaldılar. İşte bakın aradan 13 yıl geçti 130 metre yer altından delip yolu Şenol Güneş alt geçidini Soğuksu Caddesine bağlayamadılar ve bunların Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Özak TRT’de Rize ve Ordu Güney çevre yolunu ihale ettirdim ve Trabzon Güney çevre yolu afaki bir projedir demedi mi? Peki bu ülkenin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 10 yıl önce bu pistin kuzeyine yeni bir pist daha yapacağız demedi mi? Ve aynı bakan TÜV Trabzon’un açılışında biz tren yolu yapmayız kime lazımsa gelsin yapsın demedi mi? Bunlar ne havalimanı, ne tren yolu, nede Güney çevre yolu yapabilir. Hiç kimse merak etmesin MHP iktidarında bu il yine yatırıma boğulacak ve yıldız gibi parlayacak dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum