Bayındırlık ve iskân eski bakanı MHP Trabzon milletvekili Koray Aydın

Bayındırlık ve iskân eski bakanı MHP Trabzon milletvekili Koray Aydın ile 14 yıl geriye doğru baktık

Bayındırlık ve iskân eski bakanı MHP Trabzon milletvekili Koray Aydın
16 Ocak 2015 - 14:21
Bayındırlık ve iskân eski bakanı MHP Trabzon milletvekili Koray Aydın ile 14 yıl geriye doğru baktık.

Eski bakan Aydın 1999 genel ve yerel seçimleri sonrası kurulan 57 hükümette Bayındırlık ve İskân Bakanı olarak göreve geldiğim ilk gün Karayolları Genel Müdürlüğüne gidip Karadeniz bölgesi ile ilgili brifing aldım. Bürokratlar bana Sarp-Samsun duble yolu ihalesinin mahkeme kararlarıyla durma aşamasına geldiğini acil tadil gerektiğini anlattılar. Düşünebiliyor musunuz projede Değirmendere Ulusoy petrolün önünden başlayan KTÜ kavşağına uzanan çift katlı yol koymuşlar. Duble yolu Yomra ve Çarşıbaşı’nın içinden geçirmişler. Hemen tadil edin hatta belediye ile görüşün karayolları 10 bölgeden başlayan ikinci bir yıldızlı havalimanı duble yolunu projelendirin dedim.

55 hükümetin Bayındırlık ve İskân Bakanı Yaşar Topçu’nun bakanlar kurulu kararıyla dış kredili olarak çıktığı Güney çevre yolunun 30.01.1999 günü Değirmendere Arsin, 31.01.1999 günü Değirmendere Mersin kısmının ihalesi 56 azınlık hükümetince iptal edildiğini bana söylediler. Hemen proje ihalesine çıkın güzergâhı biraz daha Güneye kaydıralım. Dağ ile deniz arasına sıkışan bu şehri Güneye taşıyalım. Tünelleri azaltalım orada bir Trabzon daha ortaya çıkartalım. Tarihi kimliği ile biri eski biri yeni Trabzon ortaya çıkartalım dedim ve hatta buna örnek olarak ta Gaziantep’i gösterdim. Yavuz Selim Bulvarı Tanjant yolunun Atapark’ta mimarlar odasının dava açtığını bu nedenle beklediğini söylediler. Ben ulaştırma bakanımız Prof. Dr. Enis Öksüz ile ilk Bakanlar Kurulu toplantısında görüşürüm. Hemen bitme noktası olan limandan başlayın, Atatürk alanına doğru gelin ve Trabzon Maçka yolu genişlemesini ihale edin dedim.

Bunlar daha Bakanlar Kurulu güvenoyu almadan verdiğim talimatlardı. Çok kısa bir süre sonra asrın felaketi olarak hafızalarımıza kazınan Marmara ve İzmit depremleri meydana gelince tüm gücümüzle oralara yüklendik. Ama şehrimizi unutmadık. Sarp-Samsun yolunda çalışmaları hızlanmış, Tanjant yolu limandan başlamış, sahil geçiş yolu bizim karayolları bölgeden değil de Beşirliden projelendirilmiş olduğunu bana söylediler ve Trabzon belediyesi Akyazı ayrı bir belediye bizde buranın ada ve paftaları bulunmaz diye bir yazı yazmış, yani kolaycılığı seçmişti. Bende siz önce burayı ihale edin olmazsa Akçaabat-Akyazı’yı bir bütün olarak projelendirip belediyelerin imar haritalarına işletiriz dedim. Keşke bürokratlarımı dinlemeseydim. Bu yolu karayolları 10. Bölge müdürlüğünün kapısından başlamak üzere ihale etseydim bugünkü alan ortaya çıkacak bu AKP Akyazı’yı biz yapıyoruz diye bu kadar böbürlenemeyecekti. Bu AKP 810 dönüm dolgu yaptı biz yalnız bu yolda 8.000 dönüm dolgu yaptık bunların 10/ 1 kadar konuşmadık dedi.

Eski Bakan Aydın, Karayolları Genel Müdür yardımcısı Münir Konak’a Reşadiye kavşağından başlamak üzere yani ( itfaiye kavşağından) Şenol güneş caddesi Atapark, Soğuksu caddesi, Bengisu Karşıyaka, Gürbulak, Yeşilova, Akyazı, Akça köy yolu yani eski Rus yolunu karayolları ağına dâhil edelim. Kale kapı Atapark alt geçiti sahil geçiş yolu içine alıp ihale edelim dedim. Ve çok kısa sürede şantiyesi zamanın Valisi Adil Yazar tarafından açılarak yolun devlet vatandaş işbirliğiyle 12 kilometrelik kısmı 2 yılda bitirildi. 3 Kasım 2002 de iktidar olan Ak Partinin Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki Ergezen bu yolu durdurdu ve şantiyesini kapattı. Yetmedi ihalesini yaptığım Trabzon Maçka yoluna 2003 yılı için eski parayla 1milyar yeni parayla bin lira koymuş firma anında kapatmış, ortağı bırakmış. Daha sonra kamuoyu baskısıyla devam ettiler. Ancak 13 yılda 20 kilometreyi bitiremediler. Biz 2 yılda 12 kilometresini tamamladığımız eski Rus yolunun Çatak-Atapark arasındaki 2 kilometrelik kısmını 2 yıldır bitiremediler. Yol üzerindeki istimlakleri yapan Atapark kavşağını alttan bağlamak için proje hazırlayanda karayollarıdır. Bu yol bu kurumun ağındadır ve tamamen bitirildikten sonra büyük şehir belediyesine teslim edilecektir. Hal böyle iken çıkıp bu yolu ben yaptım demek en azından karayolları çalışanlarına yapılan haksızlık ve bu milleti yanıltmaktır dedi!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum