Reklam

Başkan Şeker, ALLEA Genel Kurul Toplantısı'na Katıldı

Başkan Şeker, kuruluşunun 30. yılını kutlayan Avrupa Akademileri Birliği (All European Academies-ALLEA) Genel Kurul Toplantısına katıldı.

Başkan Şeker, ALLEA Genel Kurul Toplantısı'na Katıldı
22 Mayıs 2024 - 20:09
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in yanı sıra TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev’in de bulunduğu, Avrupa’dan 70 delegenin katıldığı toplantı, Ulusal Bilimler Akademisi Leopoldina (National Academy of Sciences Leopoldina), Alman Bilimler ve Beşeri Bilimler Akademileri Birliği (the Union of German Academies of Sciences and Humanities) ve Alman Genç Akademi (the German Young Academy) ev sahipliğiyle gerçekleştirilirken ALLEA Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri seçimi yapıldı. CERN Genel Direktörü Fabiola Gianotti’ye 2023 yılında layık görüldüğü Madame de Staël Ödülü takdim edildi.
ALLEA’nın Yeni Başkanı Prof. Dr. Paweł Rowiński oldu.
50'den fazla üye akademiden temsilcinin katıldığı toplantıda yapılan seçim sonucunda 2018’den bu yana görev yapan İsviçre Sanat ve Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Antonio Loprieno’nun yerine 2024-2027 dönemi için ALLEA Başkanı Prof. Dr. Paweł Rowiński oldu. Önümüzdeki üç yıl boyunca ALLEA'yı başkan olarak yönetecek olan, bir dönem Polonya Bilimler Akademisi'nde Başkan Yardımcısı olarak da görev alan Prof. Rowiński, jeofizikte matematiksel yöntemler, jeofiziksel akışlar, nehir hidrodinamiği ve akarsu hidroliği hakkında çalışıyor.
Yaptığı açıklamada; ALLEA'ya hizmet etme fırsatından dolayı onur duyduğunu dile getiren Prof. Rowiński, uluslararası iş birliği yapmanın giderek zorlaştığını, akademiler arasındaki sınır ötesi iş birliğinin her zamankinden daha hayati hale geldiğini söyledi. Ayrıca ALLEA üyeleriyle yakın çalışmaya kararlı olduğunu ifade etti.
Başkan Rowiński ile birlikte görev yapacak yeni ALLEA Yönetim Kurulu’nda ise; Litvanya Bilimler Akademisi’nden Jūras Banys, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Ylva Engström, Ulusal Bilimler Akademisi Leopoldina’dan Annette Grüters-Kieslich, Alman Genç Akademi’den Kerstin Pahl Danimarka Kraliyet Bilim ve Edebiyat Akademisi’nden Marie Louise Nosch, Belçika Kraliyet Flaman Bilim ve Sanat Akademisi’nden Jozef Ongena, Finlandiya Akademileri Konseyi’nden Päivi Pahta, Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi’nden Karin Roelofs, İtalya Lincei Akademisi’nden Neri Salvador ile Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi’nden Camilla Serck-Hanssen yer aldığı belirtildi.
Günün sonunda herkese açık şekilde “Değişen Jeopolitik Ortamda Avrupa Araştırma İş Birliği” bilimsel sempozyum düzenlendi. Fabiola Gianotti, Madame de Staël Ödülü konuşmasını sempozyumun temasıyla ilgili yaptı. Programda gerçekleşen yuvarlak masa toplantısında; jeopolitik karmaşıklıkların sınır ötesi iş birliğine getirdiği sınırlar ele alınırken, bilimsel araştırma özgürlüğü üzerindeki etkisini değerlendirildi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum