BAFRA'DA GELENEKSEL 3'ÜNCÜ ÇELTİK EKİMİ FESTİVALİ

Örencik Mahallesinde, Bafra Kaymakamlığı ve Bafra Ziraat Odası tarafından organize edilen ‘Geleneksel 3'üncü Çeltik Ekimi Festivali düzenlendi

BAFRA'DA GELENEKSEL 3'ÜNCÜ ÇELTİK EKİMİ FESTİVALİ
12 Mayıs 2017 - 18:17
Örencik Mahallesinde, Bafra Kaymakamlığı ve Bafra Ziraat Odası tarafından organize edilen ‘Geleneksel 3'üncü Çeltik Ekimi Festivali düzenlendi.
‘Geleneksel 3. Çeltik Ekimi Festivali saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Daha sonra Bafra ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Halk Oyunları ekibinin gösterisi yapıldı. Ardından bir konuşmasını yapan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “Bafra’da kayıtlı 110 bin 500 dekar çeltik ekimi ruhsatı almış üreticilerimiz var. Bafra Türkiye’de en verimli topraklara sahip olan bir ilçemizdir. Çünkü % 80’i kara toprak üzerine kurulmuş bir ovaya sahibiz. Geçen sene ürün verimimiz 900 kg. oldu. İnşallah bu sene bu verimi aşacağız. Çeltik ve diğer tüm tarım ürünlerimiz için bereketli bir yıl olmasını diliyorum” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı yaptığı konuşmasında, “Dünya’da 150 milyon çeltik ekimi var, ülkemizde ise 1 milyon çeltik ekimi var. İlimizde ise 156 bin dekarlık bir alanda çeltik ekimi yapılıyor, bunun 106 bin dekarlık ekimi Bafra ilçesinde yapılıyor ve ortalama verimlilik ise 880 kilo. Samsun ortalamamız dekar başına 880 kilo. Bu oldukça yüksek bir verim. Edirne'den sonrada en çok çeltik yetiştirilen il Samsun ilimizdir” diye konuştu.
VERİMLİ BİR ÜRÜN ÜRETMEMİZ GEREKİYOR
Bafra ilçemiz, tarımı usulüne uygun yapan, tarıma hakkını veren, özellikle tarım arazilerini en iyi şekilde kullanan ilçelerimizin başında gelindiğini belirten Vali İbrahim Şahin, "Karadeniz Bölgesi'nde özellikle Samsun’umuzu çevreleyen doğusunda ve batısında iki kıymetli ovamız var. Bu ovamızın birisi Çarşamba Ovası, diğeri ise Bafra Ovası'dır. Bafra Ovası'nı Kızılırmak besliyor, Çarşamba Ovası'nı ise Yeşilırmak besliyor. Ben çeltiğin ne kadar zor bir tarım üretiminin olduğunu bilen bir insanım. Dolayısıyla bu bataklığın, çamurun suyuyla, toprakla, balçıkla mücadele etmesi hakikatten bu alın terinin ne kadar kıymetli olduğunu ortaya çıkarıyor. Tabi çeltiği yetiştirirken tüm dünyada gıda ihtiyacının arttığı, bazı kavimlerin açlıkla mücadele ettiği ortamda, bizim daha sağlıklı, daha verimli bir ürün üretmemiz gerekiyor. Tarımsal ürün üretirken ilaçları kullandığımızda daha dikkatli kullanırsak daha iyi olur. Çünkü çeltik zirai ilaçları aldığında bünyesine bu ilaçları sızdırmadığı, almadığı daha temiz kaldığı biliniyor. Tabi çeltik her ne kadar pirince dönüşünceye kadar temiz kalsa da biz sularını kirletiyoruz. Bu anlamda vatandaşlarımızı uyarırsak daha isabetli bir karar vermiş oluruz diye düşünüyorum. Gerek Ziraat Fakültemiz, gerekse Tarım İl Müdürlüğümüz uzun, uzun çalışmalar yapmamız gerekiyor. Laboratuvar ortamında bunları işlememiz ve çalışmamız gerekiyor ki biz marka yaratalım. Bizim bunlarla ilgili tanıtım çalışması yapmamız lazım" diye ifade etti.
SERA, TARIMSAL VE CERRAHİ MEDİKAL OSB YAPIYORUZ
Bafra pirinci gerçekten lezzetli ama sadece söylemekte kakıdıklarının altını çizen Vali Şahin, "Bafra pirincini olabildiğince tanıtmamız gerekiyor. Zaman zaman Bafra’nın pirinçleri başka yörelere götürülmüş olmasına rağmen kendi pirinçleriymiş gibi anlatarak daha yüksek fiyatlara sattıklarını görüyoruz ya da duyuyoruz. Bafra tarımıyla öne çıkması olan bir yer. Zaman zaman dillendiriyorum. Bunu da ulusal medya farklı yorumluyor. Bizi kandırdılar dedik, kandırdılar. Kandırmaya çalıştılar belki kanmadık. O da neydi yıllarca Türkiye tarım ülkesi, Türkiye hayvancılık ülkesi denildi ama biz hep tarım ürünleri ithal ettik, pirinç dahi ithal ediyoruz. 2016 yılında biz 480 bin büyükbaş hayvan ithal etmişiz. Hani hayvancılık ülkesiydik. Türkiye geneliyle fazla söyleyeceğim bir şey olmaz çünkü o beni aşar ama Samsun ölçeğinde biz daha fazla hayvan üretimiyle ilgili, tarımsal ürün üretimiyle ilgili ve bunu bilimsel bir şekilde yapmayla ilgili çaba sarf edeceğiz. Bizim mutlak suretle ürettiğimiz ürünün evimizi geçindirmeye yetmesi, hatta artması lazım ki insanlarımız köylerinde ve mahallelerinde kalsın. Pirinç konusunda, çeltik konusunda da artık bundan böyle Bafra’mız iddialı olacak inşallah. Bafra’da organize sanayi bölgeleri oluşturduk ve oluşturuyoruz. Sera, tarımsal ve cerrahi medikal OSB yapıyoruz. Dolayısıyla Bafra’mız daha zengin, daha gelişmiş bir il nüfusunu da barındıracak düzeyde nüfusa sahip olduğu için, gerçekten elle tutulur, kendini ifade eden bir ilçe halini alacaktır. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ürününüz bereketli olsun diyor hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Bafra Hasan Çakın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen ‘Geçmişten Günümüze Yöresel Kıyafetler’ defilesi beğeniyle izlendi. Daha sonra pilav yarışmasında dereceye girenlere ödülleri Vali İbrahim Şahin ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi. Ardından Vali İbrahim Şahin ve diğer protokol üyeleri tarafından çeltik tarlasında çeltik ekimi gerçekleştirildi. ‘Geleneksel 3. Çeltik Ekimi Festivali’nin sonunda Vali İbrahim Şahin tören alanında bulunan traktörü kullanarak bir süre tarım arazilerini gezdi.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum