Av. Gülay Deveci Bende Varım Dedi

Av. Gülay Deveci Cumhuriyet Halk Partisinden Millet Vekilliği aday adaylığı için açıklamalarda bulundu.

Av. Gülay Deveci Bende Varım Dedi
22 Mart 2023 - 23:26
Av. Gülay Deveci yaptığı açıklamada; Sayın İl Başkanım, Sayın Belediye Başkanım, Sayın İlçe Başkanlarım, Sayın Gençlik Kolu Başkanım, Sayın Kadın Kolları Başkanlarım, Basınımızın değerli temsilcilerive sevgili CumhuriyetHalk Partililer, değerli yol arkadaşlarım, hoş geldiniz. Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. 21 yaşından bugüne kadar, Partisi tarafından verilen her görevi, karşılık beklemeden yerine getiren, mesleki, toplumsal ve siyasal tüm birikimini partisinin hizmetine sunan, hukukçu bir kadın kardeşiniz, evladınız olarak, ilk kez karşınızda olup, 28. dönem CHP Samsun Milletvekili aday adayı olduğumu, sizlerle paylaşmaktan, büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. Konuşmama başlamadan önce ülkemizde yaşanan deprem ve selde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allahtan rahmet, yakınlarına ve tüm ülkemize başsağlığı diliyorum. Öncelikle beni daha yakından tanımanız amacıyla kendimden bahsederek konuşmama başlamak istiyorum.
 Samsun doğumluyum. Almanya’da çalışan işçi bir ailenin çocuğu olduğum için, anne ve babamın hem çalışıp hem çocuk bakabilecekleri ortamlarıbulunmadığından, benden iki yaş büyük ablamla birlikte halam ve babaannem tarafından büyütüldüm. İlk, orta ve lise eğitimimi  İstanbul’da, üniversite eğitimimi 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, yüksek lisans eğitimimi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü  Özel Hukuk alanında tamamladım.2017-2020 yılları arasındada Anadolu Üniversitesi AÖF Sosyoloji Bölümünden mezun oldum. Avukatlığın yanısıra Hukuk davalarında arabulucu, Ceza davalarında uzlaştırmacıyım.
Meslek hayatıma, Tes-İş sendikası avukatlığı ile başladım ve o tarihten bugüne 29 yıldır Samsun’da Serbest Avukat olarak çalışmaktayım.2010-2017 arasında 19 Mayıs Üniversitesi Huk. Fakültesi ve Adalet MYO‘nda Öğretim Görevlisi olarak çalıştım.2018 yılı başında Üniversitedeki görevimden ayrılıp, Serbest Avukatlığa geri döndüm, halen özellikle Medeni Hukuk ağırlıklı olmak üzere Avukat ve Arabulucu olarak kendi ofisimde mesleki faaliyetlerimi sürdürmekteyim
Atadan CHP’li, evinin duvarlarında Ecevit ve CHP’nin Altı oku bulunan tablosunun asılı olduğu bir dedenin torunuyum. Halamla oy kullanma kabinine girdiğimizde “altı ok’a bas” diye ısrar ettiğim 4-5 yaşlarından beri CHP’liyim. Ankara Üni. Hukuk Fakültesinde okuduğum yıllarda, üye olmasam da Sayın Murat Karayalçın’ın Ankara Belediye başkanlığı seçimlerinde broşür dağıttım, seçim mitinglerinde genç bir Sosyal demokrat olarak yer aldım. Mezun olup Samsun’da avukatlığa başladığım yıldan   itibaren ki buradaki önemli sayıda yol arkadaşım, beni 1994 yılından itibaren partinin içinde ve üyesi olarak tanımaktadırlar.2000-2004 yıllarıarasındaCHP Samsun İl Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptım. CHP örgütü içinde  her kademede sorumluluk aldım, tüm seçimlerde  CHP adına Hukuk sorumlusu, İl ve İlçe Seçim Kurulu Temsilcisi oldum.2019 yerel seçimlerine hem Atakum’da hem İstanbul’da hukuk sorumlusu olarak aktifkatılım sağladım. Halen CHP ‘de Hukuk ve mahallesorumlusu ve kadın kolları il delegesi olarak siyasi hayatıma devam etmekteyim.
Siyasetle paralel olarak, 20’li yaşlardan itibaren sivil toplum kuruluşlarında da yer aldım. ADD, ÇYDD, TÜKODER, UCİM ve Çocuklar Üşümesin derneği, gibi STK’larda üye ve yönetim kurulu üyesi olarak  çalıştım. ÇYDD’nin Samsun şubesinin beş kurucu üyesinden birisiyim, derneğin kuruluş adresi de ofisimin adresidir. Aynı zamanda Adige Kültür Derneği ve Samsun Mübadil derneklerinin gönüllüsüyüm. 2020 yılında Samsun’un ilk Kadın Kooperatifi Atakum Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ATAK’ı çok değerli arkadaşlarımla birlikte kurdum. Kooperatif üyesi kadın arkadaşlarımın, deprem bölgesine gönderdikleri gıda yardımları beni inanılmaz gururlandırmıştır. Bizden sonra Samsun’da kamu destekli on tane daha kooperatif açıldı ve onlara da rol model olmaktançok mutluyuz.
Çeşitli dönemlerde Samsun Barosu Yönetim Kuruluve Disiplin Kurulunda yer alarak, Baroma hizmet ettim. Mesleğim ile ilgili birçok TV programı, seminer ve sempozyumda konuşmacı olarak yer aldım. Samsun’da kadınların sosyalleşmesi, meslek edinmesi, gelir kazanması, kadına karşışiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yapılan çalışmalarda hukukçu olarak aktif görev aldım.
29 yıllık Evliyim  ve biri kız biri erkek iki çocuk annesiyim. Eşim Cemil Deveci buradakilerin de bildiği üzere çok eski bir partili ve şu an Atakum Belediye Başkanıdır. Kızım endüstri mühendisi, oğlum finansal danışman olup ikisi de yurtdışında çalışmaktadırlar. Gururla belirtmek isterim oğlum, CHP Samsun Gençlik Kollarının19 yaşından beri üyesidir.
Değerli yol arkadaşlarım, Samsun’da yaşayan ve çok genç yaşta CHP üyesi olup, partimizin tüm değerlerini içselleştirmişhukukçu bir kadın siyasetçi olarak, ülkemizdeki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak siyasi politikalarıüretecek, düşünce özgürlüğüne yeniden anayasal güvence sağlayacak, eşit insan hakları için çalışacak, kadına şiddeti ortadan kaldıracak, ülkemizi ekonomik alanda refaha kavuşturacak, hukukun üstünlüğüve adalete olan güveni yeniden tesis edecek olan partimizin iktidarında, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına yakışır bir kadın aday olarak, TBMM’de yer almak için karşınızdayım.
Türkiye’de kadınlar, eğitim, istihdam ve siyasi katılım başta olmak üzere hayatlarının çeşitli alanlarında çok önemli engellerle karşılaşmakta ve daha da kötüsü şiddete uğramaktadırlar.
Kız çocukları erken yaşta evlenme, yoksulluk gibi faktörler nedeniyle eğitimlerini yarım bırakmak zorunda kalmaktadırlar. AKPiktidarıdöneminde son 20 yıldır,  ders kitaplarında geleneksel cinsiyet rolleri teşvik edildiğinden, eğitim sistemi cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında destekleyici rol üstlenmemektedir.
İstihdamda da kadınlar ülkemizde önemli engellerle karşılaşmaktadırlar. Eşit işe daha düşük ücret, sınırlı iş fırsatları, yüksek maaşlı ve daha kıdemlipozisyonlarda cam tavan engeline takılmaları ve bu nedenle kadın temsilinin orantısızşekilde az olması, busorunlardan yalnızca bir kaçı.
Türkiye’de kadınlar siyasi katılım konusunda da erkeklere göre oldukça geridedir. Meclisteki kadın milletvekili oranı sadece %17,1’dir. Partimizde ise 16 kadın milletvekili mevcut. Siyasetin değişmesi, daha demokrat ve daha eşit siyaset için, kadınlar temsil ve karar mekanizmalarında sayıca fazlalaşmalıdırlar. TBMM’de, siyasette kadınların önüne çıkan engellerinkaldırılmasıiçin yılmadan ve korkmadan, var gücümle çalışacağım. Milletvekiliolduktan sonra, birsonraki seçimlerde benden daha genç, daha üretken, daha donanımlı bir kadının da Samsun’dan milletvekili seçilmesi için en büyük çabayı yine ben sarfedeceğim. Kendisinin önünü açacağım.
Sayın Genel Başkanımızın kadınların siyasette daha çok sayıda olmalarını destekleyen politikaları için kendisine teşekkür ediyorum. Bu sabah TV programında, ‘Siyasette güçlü kadınları daha fazla görmek istiyoruz, seçilecek sırada kadın aday gösterin’ diyen İsmail Küçükkaya’ya da teşekkürler.
Elbette sadece kadınlar için siyaset yapmayacağım. Türkiye’deki her yurttaşiçin, gençler için, çocuklar için, yaşlılar için hercanlı için aynı özenle çalışacağım, onların hayatlarını daha mutlu şekilde sürdürebilmeleri için politikalar üreteceğim. Sürdürülebilirbir doğa için çalışacağım. Sağlam binalar yapılması için mücadele edeceğim. Depremde, selde yüzbinlerceinsan ölmesin diye çalışacağım. Hayatını kaybeden insanların hakları yerde kalmasın diye çalışacağım. Ülkemizin en önemli yardım kuruluşu depremde parayla çadır satmasın diye mücadele edeceğim. Üniversitelerkapatılmasın, gençlerin kaliteli eğitim hakları elinden alınmasın, gençler yurt dışına gitmek zorunda kalmasın diye mücadele edeceğim. Ülkemizden çalınan milyar dolarları geri getirmek için çalışacağım.
Tüm bunların yanında çok sevdiğim şehrim Samsun için de büyük hayallerim var.
Samsun sahip olduğu verimli ovaları ile bir tarım merkezi olarak bilinir ama ne ölçüde gelişmiş bir kent tartışılır. Çünkü önemli engelleri var. Samsun’daki en önemli sorunlardan biri tarım ve sanayi sektörleri arasında bağlantı olmamasıdır.
Tarımda sulama-teknoloji ve organizasyon yetersizliğinden dolayı, Samsun’un tarım kapasitesietkili şekilde kullanılamamaktadır, ilçelerde üretilen ürünleryerinde işlenemediğinden yerelekonomiye katkısağlamamaktadır, Samsun merkezde ve ilçelerde hem yeterli sanayi kuruluşu yok ve hem de, var olan OSB ve diğer sanayi kuruluşlarıda tam kapasite ile kullanılamadığından Samsun’un ekonomik gelişimi geride kalmaktadır. Mevcut organize sanayi bölgeleri geliştirilerekhizmet vermeleri sağlandığında ve üretilen tarım ürünlerinin işlenebilmesi için ilçelerin sanayi altyapısı geliştirildiğinde,  Samsun iktisadi kalkınmasını büyük ölçüde tamamlamış olacaktır.
Samsun’da herkesin bildiği üzere ulaşımda da engeller mevcut. Demiryolu taşımacılığı eksik, Hava yolu taşımacılığı yetersizdir. Karadeniz Bölgesi içinde doğu-batı doğrultusunda Yakakent-Terme arasında demiryolu olmaması, Ankara’ya ve batıya demiryolu ile ulaşımın Sivas ve Kayseri üzerinden sağlanabilmesi, Samsun’un erişilebilirliğini azaltmaktadır.
Türkiye’deki diğer limanlara kıyasla, Samsun Limanı’nın kapasitesi düşükolup, limanınkent içinde olması nedeniylede hacmi arttırılamamaktadır. Samsun’un lojistik üssü olması bekleniyorsa, daha büyük ikinci bir liman açılmasıacil bir ihtiyaçtır. Bunu mutlaka gerçekleştireceğiz.
Samsun-Çarşamba Havaalanı kapasitesinin artırılması, yurtdışı seferlerin başlaması, Samsun’un çoklu taşıma ulaşım noktası olmasıile yatırımcılar için cazibe alanı halinegelecektir. Şu anda sadece günde birkaç taneyurtiçi uçak seferi ve yaz döneminde gurbetçileri taşıyan düzensiz yurtdışı uçak seferleri bulunmaktadır.
Ulaşım, tarım ve sanayi sektörleri geliştikten sonra Samsun, Türkiye içinde önemli bir lojistik üs haline gelecektir. Türkiye’nin, Karadeniz’e açılan en önemli kapısı olan Samsun’un ulaşım ağının gelişmesi, beraberinde gelecek olan ürün taşıma hizmetleri ile bölgedeki illerin üretim olanaklarını da önemli ölçüde arttıracağız.
Samsun ile Amasya ve Tokat arasında tarım; Çorum, Sivas ve Ordu arasında lojistik, Ankara arasında da yönetim koridorları oluşturulacağız. Bu koridorlar boyunca, belirlenen sektörler doğrultusunda nüfus, mal ve bilgi akışı gerçekleştireceğiz.
Samsun’da takımdaeğitim ve teknoloji faaliyetleride hedeflenen ölçüde değildir. Teknolojiden yararlanıp tarım konusunda yeterli eğitimler verilmemiş ve eğitimli üreticilerin yetişmesiengellenmiştir. Samsun’da iletişim altyapısı, yenilikçi tarım teknolojileri ve endüstrileri, yüksek katma değer üreten sanayi, finans sektörü, bölgesel ticaret hizmetleri ve lojistik sektörünü geliştirerek ilimizin rekabet gücünü artıracağız.
Samsun’da Limanın şehrin içinde olması ve denize yakın alanlarda sanayi faaliyetlerigerçekleşmesi, denizkenarlarının kentlilerce bir sosyal-kamusal alan olarak kullanılmasını engellemektedir. Halkımız sosyal donatı alanlarından faydalanmamaktadır. Samsun denizi görmeyen insanların yaşadığı bir şehir haline gelmiştir. İktidara geldiğimizde doğru planlama ile halkımızı denizle buluşturacağız.
Aslında söylenecek çok söz var, Samsun sahip olduğu doğal güzellikleriyle, kanyonları, krater gölü, höyükleri ile harika bir doğa turizmi potansiyeline sahip ama değerlendirilememiş, Medical Sağlık sektöründe üretim ve istihdam imkânı çok fazla ama hedefe ulaşılamamıştır. Ancakburada daha fazla vaktinizi almamak adına bu sorunlardan ve çözüm önerilerinden sonraki toplantılarımızda bahsedeceğim.
İşimiz kolay değil, Sn. Genel Başkanımızın 13.Cumhurbaşkanımız olduğu mecliste, ikinci yüzyılı birlikte inşa edeceğiz. Hak ettiğimiz düzeni yeniden kuracağız, üreten, zenginleşen, güçlü ekonomisi olan bir Türkiye yaratacağız ve birleşe birleşe kazanacağız.
Bugüne gelinceye dek,  nemesleğimde nede özel hayatımda kimsenin karşısında eğilmedim ve ezilmedim. Bana bu imkânı, kadınlara eşit yurttaş haklarını tanıyarak sağlayan, modern Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ‘ü saygıyla ve minnetle anıyorum. Burada bir kez daha ifade etmek isterim ki, Atatürkİlke ve İnkılaplarınayürektenbağlıyım. Yılmazneferiyim. Bu nedenledir ki; eğitimli Türk kadınındanölesiye korkan karanlığa karşı, daha gürbir sesle mücadele için, mecliste olacağım. Cumhuriyete olan borcumu ödeyeceğim. Şiddete ve ayrımcılığa maruz kalan kadınlara,  mecliste onların çığlığı olarak borcumu ödeyeceğim. Konuşmamı şu sözlerle bitirmek istiyorum;
Yasasın Cumhuriyet,
Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk,
Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi.
Yolumuz açık ve aydınlık olsun.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum