ANKARA AKSED BAFRALI OKTAY ZERRİN İLE PÖPORTAJ YAPTI

Genel Merkezi Ankara'da bulunan ve özellikle edebiyat ( şiir ) ve sanat, kültür gibi çok yönlü projeleriyle ülke gündemine yerleşen Ankara Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (AKSED ) Bafralı şair, yazar

ANKARA AKSED BAFRALI OKTAY ZERRİN İLE PÖPORTAJ YAPTI
18 Eylül 2018 - 22:53
Genel Merkezi Ankara'da bulunan ve özellikle edebiyat ( şiir ) ve sanat, kültür gibi çok yönlü projeleriyle ülke gündemine yerleşen Ankara Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (AKSED ) Bafralı şair, yazar, emekli öğretmen ve gazeteci Oktay Zerrin ile bir röportaj yaptı.
Röportajı AKSED Üyesi, aslen Tokat Erbaalı şair, yazar ve söz yazarı Remzi Özkan gerçekleştirdi. Röportaj sosyal Medya'da yoğun bir ilgi gördü.
İşte o röportaj:
Efendim günün herhangi bir anında müzik dinlemek için radyonuzu veya televizyonunuzu açtığınızda ya da herhangi bir haberi okurken ve izlerken, her an karşınıza çıkabilecek yüreği güzel bir üstad ile kesişti bu hafta yolumuz. Kurtuluş mücadelesinin temel taşlarının atıldığı güzel bir sahil kentinden Samsun’dan gönül dolusu selamlarla misafiriz gönüllerinize. Gazeteci yazar/şair/ Söz yazarı Sayın Oktay Zerrin üstadımızla birlikteyiz.
Vakit yol alma vakti ve sizleri bekletmeden geçelim söyleşimize…
Remzi Özkan- Öncelikle Aksed Sanat’a ve “Damlayan Hayatlar”a hoş geldiniz değerli Hocam. Ne iyi ettiniz ve konuğumuz oldunuz bu hafta. Güzel yüreğinizin kapılarını bizlere açtınız. Çok teşekkür ediyorum değerli vaktinizi ayırdığınız için.
Oktay Zerrin- Merhaba, rica ederim; asıl ben sizlere bu anlamlı röportaj imkânını verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Remzi Özkan- Değerli Hocam Kendinizi kısaca tanıtır mısınız bizlere?
Oktay Zerrin- 28 Şubat 1956 Samsun Ayvacık doğumluyum. Halen Bafra ilçesinde ikamet ediyorum. Evli, 2 çocuk babasıyım. Emekli öğretmenim. Şiir ve şarkı sözleri yazıyorum. Gazeteciyim.
Remzi Özkan- Henüz yeni doğmuş bir üçüncü çocuk var edebiyat dünyasına kazandırmış olduğunuz. Üçüncü şiir kitabınızın size uğur getirmesini diliyorum. Şiir dışında hangi konularda yazıyorsunuz? Şiir kitapları dışında farklı edebi konularda yazmış olduğunuz kitaplarınız var mı?
Oktay Zerrin- Teşekkürler. Şiire ortaokul sıralarında başladım ve şiirsiz bir gün bilmiyorum. Şiir benim iç dünyam, arkadaşım ve hayatım diyebilirim. Şiir dışında gazete ve bazı sitelerde yazı çalışmalarım da mevcut. Kitap olarak şiir tercihimdir.
Remzi Özkan- Maşallah, on parmağınızda on marifet var Sayın Hocam. Edebi kişiliğinizin yanına bir de gazeteci kimliğinizi eklemişsiniz. Günlük kaç saatinizi ayırıyorsunuz yazmak için? Haberleriniz ve yazılarınız nereler de yayınlanıyor? Değerli okuyucularımız sizin çalışmalarınızı nerelerden takip edecekler?
Oktay Zerrin- Sağolun, Bafra Haber, Brt, bafra 55 net, akasyam com, Samsun’un haberi, Kanal 2000, TV 8, Bafra Gazete. com), Hasan Davran Bafra Gazetesi Gaziantep İpek Yolu Haber Ajansı, Ankara ANAYURT, Ankara Efece Haber, Samsun 19 Mayıs Gazetesi, Bafra Altınova Gazetesi gibi çok sayıda gazete ve internet haber ajanslarında haberlerim yayınlanıyor.
Remzi Özkan- Üyesi olduğunuz birçok dernek var. Biraz da bu derneklerdeki faaliyetlerinizden söz edelim mi Sayın Hocam?
Oktay Zerrin- Memnuniyetle! Halen üyesi olduğum dernek Genel Merkezi İstanbul olan ve başkanlığını sanatçı Sn. Arif Sağ’ın yaptığı MESAM Derneği asil üyesiyim. Bafra’da ise bir süre KÜSADER adlı sanat ve kültür derneğinin Başkan Yardımcılığı görevini yaptım ama şu anda bazı nedenlerle dernekten istifa etmiş bulunuyorum.
Ayrıca, Bafra Gazeteciler Cemiyeti ile Samsun Medya Gazeteciler Cemiyeti (SAM-MED) ve Samsun Yazarlar Derneği (SAYDER) üyesiyim.
Remzi Özkan- Birçok önemli projede yer aldınız ve çeşitli alanlarda ödüller almaya hak kazandınız? Nerelerden hangi alanlarda ödüller aldınız?
Oktay Zerrin- Şimdi tüm ödülleri yazsam zaman yetmez. Kısaca, şiir, müzik, güfte, beste, basın ödülleri diyeyim ben. Bu ödüllerden 3 adedi Devlet Bakanlığı TSM Çocuk Şarkıları Beste Yarışmalarından.
Yine; Amasya Valiliği Altın Elma 5.Beste Yarışmasında mansiyon, İstanbul Kadıköy Belediyesi ile Ankara B. Şehir Belediyelerinden TSM güfte Mansiyon ödüllerim var. Plaket ve başarı belgelerini yazmayayım, zaman mefhumu nedeniyle.
Remzi Özkan- Türk müzik dünyasına katkılarınız oldukça önemli. Hangi enstrümanları çalıyorsunuz? Sözleri size ait olan eserleriniz en çok hangi müzik dalında bestelenmiştir?
Oktay Zerrin- Teşekkürler. Bu güne kadar 25 kadar TSM Şarkısının söz yazarıyım. Amatörce ud çalmaya çalışıyorum. 3 ay ders alıp bıraktım.
Remzi Özkan- Bir güfteyi yapmadan önce nelere dikkat edersiniz? Bir parça tamam oluncaya kadar hangi aşamalardan geçiriyorsunuz Hocam?
Oktay Zerrin- Önce konuyu yakalarım aklımda ve o konuya uygun sözler inşâ etmeye çalışırım. Övünmek gibi olmasın da hayal gücüm ve yönüm kuvvetlidir. Güzel, oturaklı ve hiç yazılmamış, çok söylenmemiş sözler bulmaya gayret ederim.
Remzi Özkan- TRT Müzik Repertuarında da eserleriniz mevcut. Bu konuda okuyucularımızın bilgi dağarcığına biraz daha katkı sağlamak adına şunu sormak istiyorum. TRT Müzik Repertuarına eser dâhil edebilmek için neler yapılmalı? Nelere dikkat edilmeli ve hangi aşamaları geçmeli üstatlarımız?
Oktay Zerrin- Bizim söz yazarları ve besteciler olarak bir eksiğimiz var. O da okumaktan çok yazmayı, üretmeyi seviyoruz. Oysa güfte ve beste olayı öyle basit işler değil. Çok ince eleyip sık dokumak gerekir. Yani ben yazdım, oldu bitti sevdasına kapılmamalıyız. Yoksa yazılanlar da bestelenenler de piyasadaki eserlerin aşağı yukarı birer kopyası olmaktan öteye gidemez. Bu iş öyle basit bir mevzu değil. Dikkat, özen ve gayret gerektirir.
Remzi Özkan- Müzik piyasasında çok önemli isimlerle çalıştınız. Önemli şarkıların sözlerini siz yazdınız. Kimler okudu şarkılarınızı ve hangi şarkılarınızı dinledi insanlarımız?
Oktay Zerrin- Yüzlerce şiirim bestelendi ve bunlardan 25 kadarı bugün TRT Repertuarında. En çok ünlü olan eserim Safiye Soyman’ın okuduğu “Havan Batsın” “Geceler Yol Aldı Sabaha Doğru“, Tuncay Tuncel’in okuduğu “Sevmemişsin beni, sevememişsin“, Hüseyin Altın’ın okuduğu “Kurtar Beni Allah’ım “, Nejat Alp’ in okuduğu “Kirpikler gözlerle eder rekabet“, Küçük Akın “Dile benden ne dilersen“.
Tabi birde radyo ve TV. ses sanatçılarının okuduğu şarkılarım da var.
Remzi Özkan- Peki Sayın Hocam samimi olarak özel bir soru sormak istiyorum. Her iş, bir emektir ve eser üretmek kolay değildir kesinlikle. Müzik piyasasında emeklerinizin karşılığını bulduğuna inanıyor musunuz?
Oktay Zerrin- MESAM az da olsa eserlere artık bir telif ödüyor ama bugünkü piyasa bazında yeterli bir miktar değil. MESAM biraz daha maddi konularda, telifte daha doyurucu telif ödemeli ama çok sayıda müzik yeri sahipleri ile bir ara telif konusunda mahkeme yolları açıktı. Sanırım ilerde biraz daha ekonomik alanda belirli bir kıpırdanma olur da biz müzik emekçileri de derin bir nefes alır inşallah.
Remzi Özkan- İnşallah Sayın Hocam. Bu dileğinize yürekten katılıyorum. Bu kadar farklı alanlarda emek sarf edip acı tatlı bir yığın anı biriktirmiş olmamak mümkün değil. Rica etsem hiç unutamayacağınız bir anınızı paylaşır mısınız?
Oktay Zerrin- Çok anım var. Kısaca birisi rahmetli söz yazarı ve 3 ay mektuplaştığımız ünlü söz yazarı Halit Çelikoğlu ile İstanbul’ da tanışıp evinde yemek yemiş ve musiki sohbetleri yapmıştık. Benim söz yazarlığındaki değerli güftekar hocam idi. Mekânı cennet olsun.
Bir diğer anım; yine İstanbul Radyosu ses sanatçısı ve bestekarım Alaeddin Şensoy hocamı İstanbul Radyosunda ziyaret etmiştim. Bana radyonun misafirhanesi ve yemekhanesinde yemek ikramında bulunmuştu. Safiye Soyman hanımefendinin okuduğu “Havan Batsın“ ve “Geceler Yol Aldı Sabaha Doğru” adlı şarkılarımın bestecisiydi.
Yine TRT TSM Repertuvarındaki 10 kadar şarkımın da bestecisidir. Mekânı cennet olsun.
Remzi Özkan- Bizlerde rahmetle anıyoruz kendilerini. Ruhları şad olsun. Evet Hocam, kitap, kitap, kitap. Dönelim şiir kitaplarınıza. Kitaplarınız oluşurken içeriğini hangi konulardan alıyor şiirleriniz?
Oktay Zerrin- Genelde sevgi, aşk, vatan, bayrak, aile, anne, baba, tabiat, eğitim gibi değişik konularda yazıyorum.
Remzi Özkan- Affınıza sığınarak bu bölümde o güzel kitaplarınızdan dilediğiniz her hangi bir seriden 2 adet imzalı kitabınızı yollayalım okuyucularımıza mahsuru yok ise? Soruyu siz sorun. Öncelikle cevap veren iki kişiye gönderelim eserlerinizi. (Doğru ve en hızlı cevap veren gönül dostlarımızın iletişim bilgilerini bilahare sizinle paylaşacağım.)
Oktay Zerrin- Memnuniyetle, Soruya gerek yok. Siz adres gönderen okurlardan kura ile 2 ismi belirleyip bana gönderin lütfen. Ben de o kişilere 2 kitabımı göndereyim. Okurlarımızı 2 kitap için yormayalım.
Remzi Özkan- Peki Sayın Hocam bu konudaki takdir tamamen size aittir. Bakalım şans kimlere gülecek ve kıymetli kitaplarınıza kimler sahip olabilecek? Diyoruz ve yeni bir soruya geçiyoruz müsaadenizle;
Remzi Özkan- Bulunduğunuz bölgede şiire bakış açısı nasıldır? Şiir etkinlikleri ya da benzeri çalışmalar yapılıyor mu? Bölgeniz dışından iştirak edenler oluyor mu? İletişimi nasıl sağlıyorsunuz?
Oktay Zerrin- KÜSADER Başkan yardımcısı iken derneğimiz bazı kültürel ve edebi çalışmalar, Çanakkale’ de, Bafra ve İstanbul’ da bazı etkinlikler yaptık. Ayrıca Bafra Musiki Cemiyeti Şiir Kulübü Başkanı şair Fatma Hatun Esen başkanlığında şiir dinletileri, Neyzen Tevfik Kolaylı gibi paneller, şiir dinletileri yaptık. Geleneksel olan bu faaliyetler yine Bafra Belediyesi Musiki Cemiyeti işbirliği ile tazelenecek inşallah.
Remzi Özkan- Gönlümüze şifa olacak bir Oktay Zerrin şiiri okuyalım mı bu bölümde? Hangi eserinizi paylaşırsınız bizimle?
Oktay Zerrin- Sensin güzelim
Çiçekler içinde, en güzel çiçek
Vallahi, billâhi sensin güzelim
Gerçekler içinde, en güzel gerçek
Vallahi, billâhi sensin güzelim...
Yalnız senin için, çarpar bu yürek
Tek senin için göz kırpar bu yürek
Senden başkasına, mezar bu yürek
Kâlp ve ruhumdaki, sensin güzelim...
Bakışı, duruşu bir ay parçası
Gönül kafesimin, sevgi serçesi
Bütün lehçelerden, güzel lehçesi
Vallahi, billâhi sensin güzelim...
Sevgi dünyasında, aldım yerimi
Gönül çöllerinde, döktüm terimi
Sevdâ ateşiyle, yaktım derimi
Âşkımın siftâhı, sensin güzelim...
Ne yokuşlar çıktım, indim sonunda
Dikenli yolları, yendim sonunda
Hırçın fırtınaydım, dindim sonunda
Şu gönlümün şâhı, sensin güzelim...
Kalbini kırmaktan sakınıp, durdum
Bâzen vicdanımdan yakınıp, durdum
Dost, sevgi gözlüğü takınıp, durdum
Âşkımın sabahı, sensin güzelim...
Oktay Zerrin- BAFRA
Remzi Özkan-
Bu bilgileri nereden buluyorsunuz diye sormayın Sayın Hocam. Bir de Bafra’daki bazı okullarda sizin o okullar için üretmiş olduğunuz marşlar da varmış çalışmalarınızda. Bu konuda neler söylersiniz?
Oktay Zerrin- Tebrikler… Bazı okullara, spor kulüplerine marşlar yazdım. Bestelemeye çalıştım. Mesela; Bafra Kızılırmak İlköğretim Okulu Marşı, Doğanca Ortaokulu Marşı ve bazı futbol takımları marşları gibi.
Remzi Özkan- Peki, Samsunspor Marşını da dinleyecek miyiz bu sezon içerisinde? Nereden geldi aklınıza böyle bir çalışma yapmak?
Oktay Zerrin- YILPORT SAMSUNSPOR ilimizin takımı. Maalesef 1. Lig’den bu yıl 2. Lig’e düştük ama inşallah şampiyon olarak döneceğiz bu sezon sonu geldiğimiz yere ve daha sonraki hedefimiz ise asıl yerimiz olan Süper Lig’dir.
Samsunspor bir sevdadır. Süper Lig’de 4 büyüklere kök söktürmüş, güzide bir kulübümüzdür. Bu yıl mutlaka başaracağız inşallah. Takım şirketleşme yoluna gitti.
Remzi Özkan- Şöyle güzel bir Oktay Zerrin şarkısı dinleyelim ve ruhumuz da gıdasını alsın olmaz mı? https://www.youtube.com/watch?v=0644liOzMQk
Oktay Zerrin- Teşekkürler güzel düşünce ve sürpriziniz için, sağ olun.
Remzi Özkan- İçlerinde dört büyükler denilen futbol kulüplerine de marşlar yazdınız. Başka hangi kulüplere marşlar yazdınız Sayın Hocam?
Oktay Zerrin- Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor gibi fakat bu marşların çoğu henüz notaya dökülmedi. Söz olarak duruyor.
Remzi Özkan- AKSED Sanat hakkında düşünceleriniz nedir diye sorsam?
Oktay Zerrin- 5 üstünden 10********** yıldız. Kutlarım sizleri. AKSED’li olmak bir ayrıcalıktır ve ben bu ayrıcalığı sayenizde bir kez daha yaşadım. Sağolun. Varolun. Yaşasın AKSED Sanat.
Remzi Özkan- Çok teşekkür ediyoruz değerli Hocam. Siz de bizim için çok değerlisiniz. Sağ olunuz var olunuz. Sayın Hocam; Özellikle kitap okuma kültürünün gelişmesi bağlamında bu çalışmalar içinde olanlara ilginiz ve desteğiniz hayli fazla. Bu kültürün yaygınlaştırılması adına toplum olarak neler yapılmalı?
Oktay Zerrin- A’dan Z’ye herkes taşın altına elini koymalı. Hep birlikte bir kültür hamlesi yapmalı. Kollar sıvanmalı. Biliriz ki; yangınlar kıvılcımlardan çıkar. Bizler de çok kitap okumanın ilk kıvılcımlarını çakalım ki; kültürümüz ziyadesiyle zenginleşsin.
“Bir elin nesi var, iki elin sesi var“ demişler. Toplum bilinci çok önemli bir etken bunda.
Remzi Özkan- Geleceğe yönelik projelerinizden de söz edelim mi biraz?
Oktay Zerrin- 3 şiir kitabım çıktı. 4.sü bazı nedenlerle henüz çıkmadı ama yakında bekliyorum onu da.
Daha çok sanat müziği bestesi istiyorum. Daha özgün, daha kaliteli eserler olsun istiyorum. Gazetecilikte de daha kaliteli haberlere imza atayım istiyorum. Udu daha çok geliştireyim diyorum.
Remzi Özkan- Sayın Hocam Yolunuz açık ve aydınlık olsun. Dileklerinizin gerçekleşmesini yürekten diliyorum. Veda vakti demeden önce son olarak eklemek istediğiniz hususlar var mıdır?
Oktay Zerrin- Sağlığınız, iyi ki varsınız. Gazeteci olarak hep ben yöneltirdim bu tip soruları. Bu defa, benim görevimi siz benden daha iyi yaptınız. Teşekkürler ilginize.
Remzi Özkan- Estağfurullah Hocam. Şarkılarınızla şenlendik, şiirlerinizle demlendik. Güzel bir haftanın başlangıcına güzel dostluğunuzdan dökülen kelamlarla yol aldık. Değerli Hocam katılımınızdan onur duydum. Bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Bahtınız açık, başarılarınız sonsuz olsun.
Oktay Zerrin- Tekrar sonsuz teşekkürlerimi, sevgi, selam ve saygılarımı sunuyorum size ve tüm AKSED SANAT Ekibine, yönetimine ve üyelerine. Sağolun, varolun.
Remzi Özkan- Evet değerli dostlar; bu hafta da birçok alanda başarıları ile taçlanmış yüreği güzel bir insanı konuk ettik gönül hanemize. Ustalar kolay yetişmiyor. Değerler kolay yetişmiyor. Kıymet bilmek lazım. Gereken özen ve ilgiyi esirgememek lazım.
Değerlerimizin farkında olduğumuz sürece değerimiz olacağını unutmamanız dileğimle kalın sağlıcakla…
PROJE: Aksed Sanat
Proje Koordinatörü: Remzi Özkan ( Ankara AKSED )
Haber Merkezi - Bafra
şokhaber.net

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum