ALAÇAM BELEDİYESİ'NE VERYANSIN!...

REKLAM YAZARI, ŞAİR HASAN SANCAK’TAN  ALAÇAM BELEDİYESİ’NE VERYANSIN!

ALAÇAM BELEDİYESİ'NE VERYANSIN!...
20 Şubat 2016 - 00:16
REKLAM YAZARI, ŞAİR HASAN SANCAK’TAN  ALAÇAM BELEDİYESİ’NE VERYANSIN!...
İMAR MAĞDURLARINA YARGITAY’DAN İYİ HABER
Arsaları yeşil alan, okul alanı, park vs. gibi kamusal alan ilan edilen fakat yıllardır plan değişikliği yapılmayarak mağdur edilen, imar planı mağduru binlerce arsa sahibine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan müjdeli haber var.

Alaçam Belediye Başkanlığı, mağdur ettiği vatandaşların haklarını iade etmeli, onlardan özür dilemelidir.
Samsunlu Vatan Şairi, Reklâm Yazarı, Eğitimci, Gazeteci Hasan Sancak, (60) imar kanununa göre, tapusu rahmetli babası Yakup Sancak’a ait olan, vergileri ödenen tapulu tarla ve aynı durumda olan mağdur vatandaşların tarlalarına el koyan,  ağaçları yere seren, ekili arazileri tarumar ederek yol geçiren, Alaçam Belediyesi’ne tepki gösterdi.

[gallery ids="44665,44664,44663"]
Konu ile ilgili görüşlerini dile getiren Sancak: ’Alaçam Belediyesi,  ne yapmak istemektedir? Burası şehrin orta yeridir. Yol durumuna bakmadan ceviz, elma, erik, incir ve kavaklardan oluşan ağaçlar yerlere serilmektedir. Tarlaya ekilen ürünler, ziyan olmaktadır. Kapı kapı dolaşarak, oy isteyenler, vatandaşlara oy oy çektirmektedirler. Seçim yapılmadan önce yapacakları icraatlara oy aldıkları vatandaşların topraklarını beş para vermeden el koyacaklarını yazsalardı, bu makama gelebilirler miydiler? Sadece bize ait tarlalara değil, vatandaşların tarlaları da büyük yıkım görmektedir. Bizim tarlanın üst tarafında arabaların vızır vızır döndüğü aynı yol bulunmaktadır. Alaçam Belediyesi, bu yolun olduğunu bilmiyor mudur? Vatandaşlara verdikleri eziyetin farkında değilmiydirler? Topraklara el koymadan önce belediyenin uzman avukatlarına bu durumu sordular mı? Yoksa belediye meclis üyelerinin kararıyla mı harekete geçtiler? Avukatların görüşleri doğrultusunda topraklara el koyma işini yapmışsalar, arsaları yeşil alan, okul alanı, park vs gibi kamusal alan ilan edilen fakat yıllardır plan değişikliği yapılmayarak mağdur edilen, imar planı mağduru binlerce arsa sahibi için Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun aldığı kararı niçin bilmemektedirler?  Mağdur vatandaşların lehine verilen yukarıda ki onama kararından haberiniz bulunmuyorsa, bütün sorumluluklar, Alaçam Belediye Başkanlığına aittir. O makam, kimsenin tapulu malı değildir. Oraya, halka hizmet etmek için getirildiniz. Vatandaşların topraklarına el koymak için getirilmediniz! Seçim olduğu zaman bu mağdur insanların karşısına nasıl çıkacaksınız? Bu durumu bütün Alaçamlılar size soracaktır. Alaçam Belediyesi, kul hakkı yemiştir. Kimin imzası varsa, Mahkeme-i Kübra’da azabı büyük olacaktır. Alaçam Belediye Başkanlığı oy aldığı vatandaşlardan özür dilemedir. Hakları,  kuruşu kuruşuna iade edilmelidir. Zarar ve ziyanları ödenmelidir. Hiçbir anneyi, belediyenin içinde hüngür hüngür ağlatma hakkınız yoktur. Onu, sahipsiz zannediyorsanız, yanılmış olursunuz. Alaçam sevdalısı emekli bir öğretmen ve gazeteci olarak yaptığınızı kabul etmiyorum.  Sesime yüz binler ve milyonlar ses verecektir’ dedi.
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU
Esas: 2010/5-662
Karar: 2010/551
Karar Tarihi: 15.12.2010
ÖZET: Uzun yıllar programa alınmayan imar planının fiilen hayata geçirilmemesi nedeniyle kamulaştırma ya da takas cihetine gitmeyen davalı idarece, pasif ve suskun kalınmak ve işlem tesis edilmemek suretiyle taşınmaza müdahale edilmiştir. Bu haliyle idarenin eylemi, mülkiyet hakkının özüne dokunan ve onu ortadan kaldıran bir niteliğe sahip bulunan kamulaştırmasız el koyma olgusunun varlığı için yeterli bulunmaktadır. Kamulaştırmasız el koyma olgusunun varlığının doğal sonucu, idarenin hukuka aykırı eylemiyle mülkiyet hakkı engellenen taşınmaz mal sahibi davacının, dava yoluyla kamulaştırmasız el koyma hükümleri doğrultusunda mülkiyetin bedele çevrilmesini, idareden değer karşılığının verilmesini isteyebileceği açıktır. Hal böyle olunca; yerel mahkemece, kamulaştırmasız el koyma olgusunun varlığının kabulüyle, davalı İdarenin kamulaştırmasız el koyma hükümleri doğrultusunda sorumlu bulunduğuna ilişkin direnme kararı yerindedir) kararını onamıştır. Anayasamızın 35. Maddesi mülkiyet hakkına müdahale olduğu, Avrupa İnsan Hakları  Sözleşmesi Ek 1. Protokolü 1. Maddesine göre ve idarenin bundan sorumlu olduğuna ve mülkiyetin bedele çevrilmesi suretiyle rayiç bedelin tespiti ile tahsil edilmesi gerektiğine karar verilmiştir.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum