"ABD'deki Filistin Yanlısı Üniversite Protestoları" Hakkında TÜBA'dan Açıklama

Son altı ay içerisinde, Gazze Şeridi’ndeki masum insanların karşılaştığı sistematik soykırım başta olmak üzere tüm zor koşullara tepki olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversite öğrencileri ve akademisyenler tarafından barışçıl gösteriler düzenlenmektedir.

"ABD'deki Filistin Yanlısı Üniversite Protestoları" Hakkında TÜBA'dan Açıklama
29 Nisan 2024 - 11:14
Columbia, Emory, Yale, New York ve Harvard gibi kurumlarda eğitim alan bu öğrenciler, düşmanlıkların sona erdirilmesi çağrısında bulunmakta ve üniversitelerinden İsrail ile bağlantılı şirketlerle olan ilişkilerini kesmelerini talep etmektedirler.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), bu öğrencilere ve akademisyenlere yönelik rapor edilen şiddet olaylarına ilişkin haberleri endişeyle izlemektedir. Bu haberlere göre öğrenciler ve akademisyenler gözaltına alınmış ve gösterilerin dağıtılması amacıyla adı geçen üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmiştir.
TÜBA, barışçıl protesto hakkını kullanan öğrenciler ve akademisyenlerle dayanışma içinde olduğunu vurgulamaktadır. TÜBA, barış ve insan hakları arayışı temelinde düzenlenen bu öğrenci gösterilerine karşı gösterilen aşırı tepkilerden dolayı derin bir rahatsızlık duymaktadır. TÜBA, söz konusu tepkilerin sadece akademik özgürlük ilkelerini zedelemekle kalmayıp, aynı zamanda temel insan haklarını da ihlal ettiğine inanmaktadır.
TÜBA, tüm ilgili taraflara diyalog kurma ve bireylerin endişelerini barışçıl bir şekilde ifade etme haklarına saygı gösterme çağrısında bulunmaktadır. Uluslararası akademik camiayı ve ilgili otoriteleri bu hakları korumaya ve bu tür kritik insani meseleleri anlama ve çözme yolunda yapıcı bir diyalog geliştirmeye davet ediyoruz.
TÜBA olarak G20 ülkelerinin bilim akademilerinden oluşan Science20 (S20) zirvesinde de vurguladığımız üzere akademik özgürlüğün desteklenmesi, insan haklarının korunması ve küresel barış ve adaletin teşvik edilmesine olan bağlılığımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Filistin’de masum insanlara yönelik insanlık dışı saldırıların bir an önce son bulmasını temenni ediyoruz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum