Reklam
Reklam
Reklam

4+2 Düzenlemesinden Önceki Sözleşmeli 4b'liler, 4A Kadrosuna Ne Zaman Alınacak?

Usta, 2016 yılındaki 4+2 (son hali 3+1) düzenlemesi öncesinde Millî Eğitim Bakanlığı’nda sözleşmeli öğretmen, Sağlık Bakanlığı’nda sözleşmeli personel ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nda imam olarak 657 Sayılı Kanun’un 4. maddesinin B fıkrasına göre istihdam edilenlerin durumunu haksızlık olarak nitelendirerek, bu haksızlığın giderilerek, onların da 4A’lı olmalarını sağlayacak bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yazılı olarak sordu.

Reklam
4+2 Düzenlemesinden Önceki Sözleşmeli 4b'liler, 4A Kadrosuna Ne Zaman Alınacak?
13 Mart 2020 - 11:42
Reklam
Samsun milletvekili Erhan Usta, verdiği önergede şunlara değindi.
Yeni Giren 4b’liler 3+1 Yıl Sonra 4a Kadrosu Alıyor
Son yıllarda yapılan değişikliklerle, Millî Eğitim Bakanlığı’nda sözleşmeli öğretmen, Sağlık Bakanlığı’nda sözleşmeli personel ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nda imam olarak 657 Sayılı Kanun’un 4. maddesinin B fıkrasına göre istihdam edilenlerin, 3+1 yıl (ilk halinde 4+2 yıl) çalışması kaydıyla ve talepleri halinde 657 Sayılı Kanun’un 4. maddesinin A fıkrasına göre kadroya alınmaları düzenlenmiştir. Söz konusu düzenleme, faydalanabilenler için son derece olumludur.
Bu Uygulamadan Önce Girenler Ömür Boyu 4b’li Kalacak
Ancak, sayısı yüz binleri bulan ve ilgili düzenlemelerden önce mesleğe başlayıp ömür boyu sözleşmeli olarak çalışacak personel açısından mağduriyet halen devam etmektedir. Aynı yıl içerisinde birkaç ay önce mesleğe başlayan personel açısından etkisi ömür boyu sürecek bir farklılık oluşmuştur.
Bu Durum, Adil, Eşit Ve Öngörülebilir Değil
Aynı şartlarda ve yeterlilik koşullarıyla mesleğe girenler arasındaki bu farklılık adalet duygusunu rencide etmektedir. Aynı zamanda bu durum devletin eşitlik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırıdır. Söz konusu değişikliği öngören düzenlemenin yayımlanmasından önce mesleği yapabilecek yeterliliği elde etmenin cezalandırılması, kabul edilebilir bir durum değildir. Son düzenlemeden önce işe başlayan 4B’liler özlük haklarındaki noksanlıklar sebebiyle tayin edilememekte, yuva kuramamaktadırlar. Aynı kurum içerisinde, aynı şartlarda, aynı yeterlilikte, aynı görevde çalışmalarına hatta daha kıdemli olmalarına rağmen bir kısım personelin kadroya alınmamaları iş barışını bozmakta ve personelin motivasyonunu zedelemektedir.
Bu Haksızlık Giderilecek Mi?
Bu çerçevede, Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yaşanan 4B haksızlığını giderecek bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konudaki planınız nedir?
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum