1999 yılında zamanın Valisi...

Değirmendere Vadisi 1999 yılında zamanın Valisi Adil Yazar’a KTÜ eski Rektörü Prof

1999 yılında zamanın Valisi...
24 Kasım 2015 - 23:41
Değirmendere Vadisi

1999 yılında zamanın Valisi Adil Yazar’a KTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Turgay Tüdeş Valilikte B salonunda slayt gösterilerle yaptığı özel bir sunumda, Değirmendere vadisi ıslah projesini Trabzon bürokrasisi ve mahalle muhtarlarına anlatırken doğal su kaynaklarının bulunduğu bu vadinin acilen ıslah edilmesinin şart olduğunu belirtmişti. Gecen 15 yılın ardından kömür depoları, ot depoları, kum depoları, çimento depoları, kalebodur seramik depoları, asfalt tesisleri, hurdalıklar, çöp dönüşüm depoları, petrol istasyonları, araç yıkama istasyonları ve taş ocaklarının sayısı hızla artmış.
Yetkililer sırca köşklerinden olanları seyretmişler. Belki de bunların çoğunu da ruhsatlandırmışlar.
Trabzon büyükşehir belediye başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Mart ayında seçilerek göreve gelmesinin 6. yılında kurmaylarıyla düzenlediği basın toplantısında bu vadiyi bir kez daha üstüne basarak anlattım ve bu vadinin halini kendisine sordum? Beni son derece haklı buldu ve tek metrekare alanı yeşillendiremediklerini itiraf etti.
Sonuç çok acıydı.
Reçetenin uygulanması da mümkün değildi. Çünkü başta kamuya ait asfalt ve beton tesislerinin sökülmesi mümkün değildir. Buradan kalkan çimento ve kömür tozları direk su arıtma tesislerine inecek. Buna birde etrafındaki evlerden gelen kanalizasyon atıklarının ve deterjan atıklarının eklenmesi Galyan vadisini zehirlemektedir.
Bu nedenle İSKİ kanunu benzeri bir kanun çıkartılarak etrafındaki oturma alanları acilen boşaltılmalı, koruma bandı oluşturulmalıdır. Aksi takdirde bu kirlenen suyu hiçbir klorla arıtamazsınız! Fazla miktarda klor verdiğiniz klor kokan suyu bu millete içeremezsiniz! Yalnızca hazır su satışını artırır hatta patlatırsınız.
Hal böyle iken bu rezilliği göre göre Orman ve Su İşleri Bakanlığının üst düzey bürokratları ile Trabzon Büyükşehir belediyesinin üst düzey bürokratlarının Değirmendere tarihi köprüsünün üstünde basına poz vermeleri ve dostlar alış verişte görsün misali göstermelik kulağa hoş gelen Değirmendere’yi turizm vadisi yapacağız açıklamaları sözde kalacaktır.
Gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü siz bu vadiden son 20 yılda yapılan İpek Yolu, Bağ Kur ve Fatih Sanayi çarşılarını, bu vadiyi kirleten tesisleri kaldırmadan, kaldırma imkânını maddi ve manevi olmadan ve hatta kaldıracak arazi dahi bulmadan bulamadan Değirmendere vadisini turizm vadisi yapacağız şeklinde açıklamalar yalnızca aldatma ve kandırmacadır!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum