10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, "Gazetecilik mesleğinde sorunlar yumağı maalesef her geçen gün büyüyor" dedi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun
09 Ocak 2023 - 18:23
Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır,10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, meslekte yaşanan sorunlara değindi. Çakır, "Gazetecilik mesleğinin içerisinde bulunduğu sorunlar yumağı maalesef artarak devam ediyor" dedi.
Bir Zamanlar 212 Sayılı Yasa
Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik krizin en çok basın sektörünü, dolayısıyla gazetecileri etkilediğini belirten Yusuf Ziya Çakır, "Toplumun gözü, kulağı, sesi olan gazetelerin birçoğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapanmak ya da küçülmek zorunda kaldı, kalmaya devam ediyor. Oysa 10 Ocak 1961 tarihi, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündü. Bu yasa, basın emekçilerinin işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, sigortalı çalışmasını, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlayan bir yasaydı. Ancak geldiğimiz noktada, meslektaşlarımız sözü edilen bu çalışma ve yaşama koşullarına sahip olmadıkları gibi mesleklerini de özgürce yapma imkânlarından çok uzaktalar" diye konuştu.
Çalışma Koşulları ve Güvenceler
Türkiye'de en ağır şartlarda çalışan gazetecilerin 'en az hakka sahip' meslek grubunu oluşturduklarını da söyleyen Çakır, "Basın çalışanlarının çalışma koşulları ve güvencelerinin bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. Gazetecilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, kanunlardan kaynaklanan sıkıntılarının giderilmesi bize göre acil çözüm bekleyen sorunların başında gelmektedir. Basın çalışanlarının özgür bir ortamda, yansız haber yapabilmelerini sağlayacak ve çalışma koşullarını iyileştirecek haklar ve düzenlemeler, çalışanların karşılaştıkları güçlükleri azaltarak, daha verimli çalışma ortamlarına zemin hazırlayacaktır" ifadelerini kullandı.
BİK'in Hazırladığı Taslak Yönetmelik
Yeni 'basın kanunu' kapsamında internet haber sitelerinin resmi reklam almasını düzenlenen taslak yönetmeliğe de değinen Yusuf Ziya Çakır, "Basın İlan Kurumu(BİK) tarafından hazırlanan taslak yönetmeliğin yeniden gözden geçirilmesinde fayda olacağına inanıyoruz. Gazeteler ve internet haber siteleri, özellikle Anadolu'da zaten çok zor durumda. Resmi ilanlar için düşünülen taslak yönetmelik, kesinlikle günün şartlarına uygun olarak hazırlanmalıdır. İnternet gazetecileri de korunmalı, desteklenmelidir" değerlendirmesinde bulundu.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum