Kavak'ta Kaz Yetiştiricilerine Uygulamalı Eğitim
Samsun'un Kavak ilçesinde kaz üreticileriyle buluşan Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Boz, bölgenin kaz yetiştiriciliğinde büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Organizasyonu yapan kaz yetiştiricisi Burak Şahinkaya ise kooperatifleşme ve markalaşma ile bölgenin kaz üretiminde söz sahibi olabileceğini ifade etti.
Samsun’un Kavak ilçesinde kaz yetiştiriciliği yapan Burak Şahinkaya’nın öncülüğünde Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Boz, kaz üreticileriyle bir araya geldi. Saha çalışması gerçekleştiren Boz, üreticilere uygulamalı eğitim verirken Samsun’un kaz üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Hayatını kaz yetiştiriciliğine ve bilimsel çalışmalara adayan Boz, üreticilere modern yetiştiricilik teknikleri konusunda uygulamalı eğitim verdi.
Kanatlı Hayvan Yetiştirme ve Islahı alanında çok sayıda araştırması bulunan Prof. Dr. Boz, kaz yetiştiriciliğinde doğru besleme, bakım ve verimlilik konularında önemli bilgiler paylaştı. Boz, Samsun’un iklimi ve coğrafi yapısının kaz üretimi için son derece uygun olduğunu belirterek, “Samsun’un bu alanda daha büyük yatırımlar yapması gerekiyor. Doğru planlama ile bölge, kaz üretiminde söz sahibi olabilir” dedi.
Samsun kaz üretiminde marka olmalı
Programın organizasyonunu üstlenen kaz yetiştiricisi Burak Şahinkaya ise Samsun’un kaz ve kaz ürünlerinde Türkiye genelinde ilk üç il arasında yer aldığını belirterek, “Bu potansiyeli artık markalaşma ile taçlandırmamız gerekiyor. Katma değeri yüksek kaz ürünleriyle hem üreticimiz kazanacak hem de bölge ekonomisi güçlenecek” şeklinde konuştu.
Kooperatif çalışmaları başladı
Aynı zamanda kaz yetiştiricileri kooperatifi kurma çalışmaları yürüttüklerini belirten Şahinkaya, üreticilerin bir çatı altında toplanmasının pazarlama ve sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Eğitim programı, üreticilerin sorularının yanıtlanması ve uygulamalı anlatımlarla sona erdi.