Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Kadın Kolları’nın düzenlediği 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 88. yıl dönümü etkinliğinde CHP Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Samsunlu kadınlarla buluştu. Atakum Belediyesi Düğün Salonu’nda gerçekleşen buluşmaya CHP Samsun Milletvekili ve PM Üyesi Neslihan Hancıoğlu, CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, CHP Samsun İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Yurttutan Güneysu, CHP Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Av. Gülay Deveci, Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, Samsunspor Kulübü’nün kadın yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda kadın katıldı.
Kadınlar Başarmaya Devam Edecek
Programın açılış konuşmasını yapan CHP Samsun İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Yurttutan Güneysu, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi vererek, “Atatürk, çok sayıda Avrupa ülkesinden önce kadınlara bu demokratik hakkın verilmesini sağladı. 1934 yılından günümüze kadar kadınlar eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına; siyasetten ekonomiye, sanattan spora kadar hayatın her alanında başarıyla görev aldılar ve almaya devam edecekler. Konuşmamı Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün muhteşem sözlerinden biriyle bitirmek istiyorum ‘Kadınlarını geri bırakan bir toplum geride kalmaya mahkûmdur’” diye konuştu.
Kadın Örgütlenmezse Demokrasi Kurulamaz
5 Kasım’ın önemli bir gün olduğunu kaydeden Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Sadece Türk kadını için değil, bizim olduğumuz coğrafyaya öncülük edecek olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde Avrupa’da kendisini demokratik bir ülke olmakla övünen pek çok ülkeden daha önce Türk kadınını bağımsızlaştıran, özgürleştiren onu toplumsal hayatta var eden Türk Medeni Kanunu kabul edildi. Peşinden de seçme ve seçilme hakkı. Ama ondan önce de Türk kadını Cumhuriyet Halk Partisi kurulmadan kadınlar Türk Kadınlar Birliği’ni kurdu. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı, medeni kanunda bağımsızlık ve özgürlük hakkı, ne Cumhuriyet ne de Atatürk tarafından verildi. Atatürk’le birlikte Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde Türk kadını yol arkadaşlığı yaptı ve hak etti. Atatürk, kadın olmadan ulusal bağımsızlık savaşının kazanılamayacağını ve Cumhuriyet’in kurulamayacağını biliyordu. Bu süreç böyle tamamlandı. Kendinizi böyle bir yere koyun. ‘Biz hak ettik, aldık. Orta Doğu’nun, Avrupa’nın hiçbir ülkesinden daha geri değil ama içinde sorunları olan bir toplumuz en çok bedeli de kadınlar ödüyor. Daha çok çalışacağız, daha çok mücadele edeceğiz ve toplumda hak ettiğimiz yeri alacağız’ deyin. O nedenle ben yıllardır sürekli ‘Kadın’ diyorum. Kadın örgütlenmezse, toplumdaki yerine sahip çıkmazsa demokrasi kurulamaz” ifadelerini kullandı.
İkinci Yüzyılda Da Cumhuriyet’e Sahip Çıkacağız
CHP Samsun Milletvekili ve PM Üyesi Neslihan Hancıoğlu da Anadolu kadınının mücadeleyle, emekle adalet ve eşitlik için yıllarca çalıştığını söyleyerek, “Cumhuriyet de Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği değerle birlikte kadınları onurlandırdı. Cumhuriyet sadece hepimizin değil, bir kadın devrimi olmasıyla bizim için çok kıymetli. Bugün Samsun Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi olarak karşınızdayım. Ama o kimliğimi bir kenara bırakarak, daha dün sokak sokak broşür dağıtırken nereden nasıl buralara geldiğimi anlatmak istiyorum. Hepinize vefa ve teşekkür borcum var. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına giriyoruz. Maalesef kadını sosyal hayattan, siyasetten, ekonomiden soyutlanmış bir varlık olarak gören bir düşüncenin altındayız. Kadına önem verilmiyor. Kadınlara bir nebze olsun güven veren İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıyorlar. Birinci yüzyılında Cumhuriyet’e nasıl sahip çıktıysak, nasıl Kurtuluş Savaşı’nı verdiysek, bu ikinci yüzyılda da yapacağız ve başaracağız. Biz kimsenin önünde yürümek istemiyoruz, arkasında da kalmak istemiyoruz. Biz erkek arkadaşlarımızla beraber yol yürümek istiyoruz” dedi.
Kadınlar İstedikleri Yere Gelecek
CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel de kadınların verdiği büyük mücadeleye değindiği konuşmasında, şunları kaydetti; “Kadınlarımız milli mücadelede, bu ülkenin varlık ve yokluk günlerinde top taşıdılar, mitingler yaptılar, ‘Bu memleket bizim’ diyerek omuz omuza yürümek lazım dediler. Cumhuriyet kurulduktan sonra da kadınlarımızın mücadelesi bitmedi. Kadına seçme ve seçilme hakkı İsviçre 30, İtalya 12, Hollanda da 16 yıl sonra verilmiş. Kadınlarımız demokrasi mücadelesinde asla yılmadılar. Bu mücadelede kadınlarımız erkeklerin vermesiyle değil söke söke istedikleri yere gelecektir, hiç kuşkum yok”.
Kılıçdaroğlu’ndan Samsunlu Kadınlara Mesaj
Cumhuriyet öncesinde ve Cumhuriyet kurulduktan sonra kadınların verdiği hak mücadelesinin altını çizen CHP Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Önceki gün Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüm ve buradaki programa geleceğimi söyledim. Sizlere bir mesajı var. Genel Başkanımız ‘Samsun’dan yeniden kurtuluşun, kuruluşun meşalesini onlarla birlikte yak. Onlara bu notumu ve selamlarımı ilet’ dedi. Mustafa Kemal Atatürk, kadınların bu hakkı almasının bilinciyle daha Cumhuriyet’i ilan eder etmez kadının eşit birey ve yurttaş olma hedefini aklına koymuş kadınlara bu konuda ciddi anlamda destek ve manevi güç vermişti. Hani derler ya dünyada kadınlar bu mücadelede can verdiler. Bizim kız kardeşlerimiz sadece siyasette var olmak için değil, özgür ve bağımsız vatan toprağı, o toprakta dalgalanan bayrak için de can verdiler. Sadece kendileri için değil, bu ülkenin kurtuluşu ve kuruluşu için de mücadele ettiler. Çağdaş bir Türkiye için, Cumhuriyet’in demokrasiyle buluşması için kadınların da erkeklerle birlikte eşit mücadelede, eşit yurttaşlıkta var olması Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli hedeflerinden biriydi. Bugün o mücadele sayesinde, 1919’da meydanlarda, 1920’de cephelerde, 1923’te de ekonomik savaşta ‘Biz de varız’ diyen ve yetinmeyip ‘Parlamentoda temsiliyette biz de olacağız’ diyen o kadınların mücadelesi, yol açıcılığı ile bugün bu ülkenin bir milletvekili olarak sizlerin karşısındayım. Onları minnet ve saygıyla anıyorum” dedi.
İlk Kadın Milletvekili Samsun’dan
İlk kadın milletvekillerinin arasında Samsun’dan da bir milletvekili bulunduğunu hatırlatan Karaca, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Erzurum’dan, Diyarbakır’dan, Sivas’tan, Trabzon’dan çıkan kadın milletvekillerimiz yol göstericiliği yaptı. ‘Avukat olacağım’ dediğimde 10 yaşındaydım. Pamuk işçisi olarak tarlada pamuk topluyordum. Ablalarım, teyzelerim bana güldüler. Ben köyümüzde üniversiteye giden ilk genç kızım. Ticaret lisesi mezunuyum, köyden geldiğim için beni düz liseye almadılar. Ve ben bu Cumhuriyet’in sağladığı olanaklarla hukuk fakültesini kazandım. 10 yaşında pamuk tarlasında kurduğum hayale ulaştım. Ben buna Cumhuriyet ve tabii ki Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kavuştum. Siyasette mücadeleyle ancak bir yere gelebiliriz. Hiç kimsenin bizi keşfetmesini, ‘Gel sen burada ol’ demesini beklemeyeceğiz. Biz kadınlar tıpkı bize yol gösteren Satı kadınlar gibi, o mitinglerde özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veren kadınlar gibi ‘Biz buradayız, varız, bizi yok sayamazsınız’ diyeceğiz”
Karaca, Kadınları Yok Sayamazsınız
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 88. yıl dönümünde CHP Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Samsunlu kadınlarla buluştu. Karaca, “Biz kadınlar tıpkı bize yol gösteren Satı kadınlar ve bağımsızlık için mücadele eden kadınlar gibi ‘Biz buradayız, varız, bizi yok sayamazsınız’ diyeceğiz” dedi.