Dünya Kupası Müsabakalarında İlk Gün Heyecanı Sona Erdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) özelinde Samsun’da düzenlenen FISU Dövüş Sporları Dünya Kupası 2022’nin ilk gününde Wushu ve Sambo branşlarında düzenlenen maçlarla başladı.


Dünya Kupası Müsabakalarında İlk Gün Heyecanı Sona Erdi

50 ülkede faaliyet gösteren 430 üniversiteden 769 sporcunun kıyasıya rekabetine sahne olan müsabakaların ilk gününde madalya kazanan isimler belli oldu.
FISU World Cup Combat Sports 2022 ilk gününe finalle başladı. Wushu sporunun alt dalı olan Taijiquan ve Taijijian müsabakalarının finalleri ile başlanan günde, kadınlar Taijiquan’da Hong Kong’dan Debbie YEUNG, Malezya’dan Oryna IVANOVA ve Endonezya’dan Alisya MELLYNAR; erkekler Taijijian’da Ukrayna’dan Ivan FEDIUCHENKO ile Hong Kong’dan Pak Long SAT hünerlerini sergiledi. Seyirci katılımının yüksek olduğu gözlenen finalde altın madalyaya ulaşan isimler erkeklerde Hong Kong’u temsil eden Hong Kong Baptist Universitesi’nden Pak Long SAT, kadınlarda ise Endonezya’yı temsil eden Airlangga Unıversitesi’nden Alisya MELLYNAR oldu. Bireysel şovları ile seyircileri büyüleyen sporcular ilgi odağı oldu.
Wushu finalistleri belli olduktan kısa süre sonra Sambo müsabakaları oynandı. 8 farklı kategoride final oynanan Sambo’da rekabet üst düzeydeydi. Bu mücadelelerin sonunda ise 50 kilo kadınlarda Yaryna Feedorchenko, 59 kilo kadınlarda Sofia Bırdınskykh, 72 kilo kadınlarda Merve Topoğlu, 80+ kilo kadınlarda Duygu Dirgen, 58 kilo erkeklerde Muhammetmyrat Babekov, 71 kilo erkeklerde Giorgi Lursmanashvılı, 88 kilo erkeklerde Stetsenko Dmytro, 98+ erkeklerde Oleksil Halaka altın madalyaya ulaşan isimler oldu. Altın madalyaların yarısını toplayan Ukrayna sporcuları alanda büyük bir etkiye sahip olduklarını kanıtlamış oldular. Ukrayna’yı, ülkemiz sporcuları takip etti.
Sambo’dan bir saat sonra başlayan Sanda’ya seyircilerin çok büyük bir ilgi gösterdiler. Türk sporcuların yoğun katılım gösterdiği Wushu branşının alt dalı olan Sanda kategorisinde eleme maçları gerçekleştirildi. Kadınlar 48 kiloda Hayriye Türksoy Hançer ile Jade Palet; Erkekler 60 kiloda Shoja Panahıgelehkolaeı, Gabriel Pedroso De Almeida, Abdullah Ertaş ve Talha Demir üst tura yükseldi. Sanda müsabakalarına Türk sporcuların başarısı dikkat çekti. Eleme aşamasında izleyicinin yoğun ilgisiyle karşılaşan Wushu Sanda müsabakalarının finallerine İilginin çok daha yüksek olması bekleniyor.
İlk gün sonuçları itibariyle 13 madalya ile Ukraynalı sporcuların birinci, 10 madalya ile Türk sporcuların ikinci, 4 madalya ile Türkmen sporcuların üçüncü sırada yer aldığı müsabakaların ikinci gününe Sambo ve Wushu müsabakalarıyla devam edilecek.
Şampiyonanın branşlara göre ilk gün madalya tablosu şöyle;
Taijiquan
Erkekler

Altın madalyaHong KongPak Sat
Gümüş madalyaUkraynaIvan Fedıuchenko

Kadınlar
Altın madalyaEndonezyaAlisya Mellynar
Gümüş madalyaHong KongDebbie Yeung
Bronz madalyaUkraynaOryna Ivanova
Taijiquan spor müsabakasında; Hong Kong 2, Ukrayna 2 ve Endonezya 1 madalya sahibi olmuştur. Toplamda 5 madalya verilmiştir.
Sambo
Kadınlar 50 kilo
Altın madalyaUkraynaYaryna Fedorchenko
Gümüş madalyaUkraynaAnastasia Sykısh
Bronz madalyaTürkiyeHanife Özcan
Bronz madalyaTürkmenistanSayara Avezmetova

Erkekler 58 kilo
Altın madalyaTürkmenistanMuhammemyı Babekov
Gümüş madalyaUkraynaDaniiil Isaıenko
Bronz madalyaTürkiyeRamil Amıraslanov
Bronz madalyaUkraynaPavlo Zverko

Kadınlar 59 kilo
Altın madalyaUkraynaSofia Bordınsykh
Gümüş madalyaUkraynaYana Voloshynıuk
Bronz madalyaTürkiyeTuğba Yılmaz
Bronz madalyaTürkiyeRevşan Yazıcı

Erkekler 71 kilo
Altın madalyaGürcistanGiorgi Lursmanashıvılı
Gümüş madalyaTürkmenistanSapar Dovletov
Bronz madalyaAlmanyaJannik Wenzel
Bronz madalyaUkraynaVasyl Sydor

Kadınlar 72 kilo
Altın madalyaTürkiyeMerve Topaloğlu
Gümüş madalyaTürkmenistanFaride Mamedova
Bronz madalyaTürkiyeBurcu Aksoy
Bronz madalyaKırgızistanDilbar Yusupova

Kadınlar +80 kilo
Altın madalyaTürkiyeDuygu Dirgen
Gümüş madalyaFilipinlerSy Sydney
Bronz madalyaUkraynaMargartya Beılkova

Erkekler 88 kilo
Altın madalyaUkraynaDmytro Stetsenko
Gümüş madalyaGürcistanZaur Dvalashıvılı
Bronz madalyaTürkiyeCan Güzel
Bronz madalyaUkraynaTimur Samedov

Erkekler +98 kilo
Altın madalyaUkraynaOleksil Halaka
Gümüş madalyaTürkiyeFurkan Güner
Bronz madalyaTürkiyeOzan Erol

Sambo müsabakasında Ukrayna 11, Türkiye 10, Türkmenistan 4, Gürcistan 2, Filipinler 1 ve Almanya’dan 1 kişi madalya kazanmıştır. Toplam 29 madalya verilmiştir.