Samsun’da ‘Dünya Kan Bağışçıları Haftası’ Etkinliği

Samsun Kızılay İl Başkanlığı tarafından ‘Dünya Kan Bağışçıları Haftası’ nedeniyle yapılan etkinlikte; Bir grup askeri hekim tarafından 154 yıl önce “Osmanlı Hasta ve Yaralı Askerlere Yardım” gayesi ile kurulan Türk Kızılay Derneği bugün için dünyanın en büyük insani yardım cemiyetleri arasında yer almaktadır.


Samsun’da ‘Dünya Kan Bağışçıları Haftası’ Etkinliği

1877 Osmanlı-Rus Harbi ile taraf olduğumuz her savaşta cephede ve 1893’teki İstanbul Kolera salgınıyla beraberde her afette sahada yerini almıştır. Bununla birlikte yanı sıra dünyada birçok ülkede milletimizin iyilik bayrağını dalgalandırmaktadır.
Ülke çapında işlettiği hastaneler, tıp merkezleri, aşevleri, gençlik kampları, huzurevleriyle milyonlarca ihtiyaç sahibine hayırseverlerin iyilik elleri olarak uzanan Kızılay, çeşitli coğrafyalarda bulunan daimî delegasyonu ile dünyadaki mazlumların da umudu haline gelmiştir. Kızılay’ımız sizlerin sayesinde bugünlere gelmiştir. Bu onur hepimizindir
Türk Kızılay’ı, yardım ulaştırılan yabancı ülkeler sayısı itibarıyla Kızılay- Kızılhaç hareketinin 192 üyesi arasında dünyada açık ara öndedir, birincidir. Ülkelerde yıllık yaklaşık 8,5-9 milyon insana yardım ve koruma sağlıyoruz,
Günde 25-30 bin insanın evini terk etmek zorunda kaldığı bir süreçteyiz. Dünyada 2018'de evini silah zoruyla terk etmek durumunda kalmış insan sayısı 80 milyonken bugün Ukrayna kriziyle beraber 100 milyonu aşmış durumda. Bu topraklar yıllarca mazluma, mağdura, mülteciye, darda, yolda kalmışa sığınak oldu. Bu topraklar, insanların onurunun korunduğu, ölümden kurtarıldığı ve o insanlara onurlu bir gelecek sunulduğu, aslında bir 'barış adası' oldu. Bu sebeple önce kendi aramızdaki dayanışmayı artırmak sonrasında da elimizin uzanabileceği kim varsa, gücümüzün, nefesimizin yettiği kim varsa, insan olarak ona elimizi uzatıp bu dayanışmayı sergilemeyi arzu ediyoruz.
Kızılay deyince akla önce kan hizmetleri gelir ki ülke genelinde 300’den fazla noktada hizmet vermekteyiz. Bu merkez ve birimlerde binlerce uzman personel istihdam edilmektedir.      Ülkemizin kan ihtiyacının neredeyse tamamı gönüllü kan bağışçılarından alınan kanlarla karşılanmaktadır. Bağışçılarımızın desteği ile yapılan organizasyonlar neticesinde, Kızılay ülkemiz kan ihtiyacının %90 ı üzerinde bir rakamını tedarik edip milyonlarca hasta ve yaralının hayata tutunmasını sağlamaktadır. Bu amaç ve görev ışığında 2022'de 3 milyon ünite kan bağışı alınması hedeflenmiştir. Kan ertelenemez ve yerine başka bir şey konulamaz bir tedavi aracıdır. Bu sebeple ilimizde günde 150-200 ünite, bölgemizde günde 300-400 ünite toplamamız gerekirken ülke genelinde günde 10 bine yakın kan bağışı toplanmak durumundayız.
Kızılay Dernekler masasına bağlı faaliyet gösteren bir STK’dır. Gelir kaynakları tamamen bağışlardan oluşmaktadır. Sizler varsanız biz varız. Hayr severler bize destek verirse bizler buralarda faaliyetler yapabiliriz. Yegâne dayanağımız sizlersiniz. Sizlerden aldığımız destek ve güç ile biz rahat ve güvenle hareket edip adım attığımız her toprakta şanlı bayrağımızın dalgalanmasını ve gölgesinde mazlumların barınmasını sağlayabiliyoruz
Ramazan ayı içinde sizlerden gelen desteklerle ilçelerimiz hariç, il başkanlığımız olarak yaklaşık 1500 vatandaşımıza yardım ulaştırabildik. Bu paketlerin içerisinde veya ilavesinde, önceki Kurban Bayramından kalan, yine Samsun’lu hemşerilerimizin bize bağışlamış olduğu kurban etlerinden hazırlanmış, ‘Kavurma ve Kıymalar’ vardı. Malumunuz Kurban Bayramı’na 1 aydan az bir süre kaldı. Kızılay 2022 yılı kurban organizasyonu ile 142000 bağışçıdan 22 ülkedeki 4 milyon kadar insana kurban payı dağıtmayı hedeflemektedir. Bu çalışma içinde Yurt Dışı kurban ücretimiz 1475 TL Yurt içi kurban ücretimizde 2475 TL dir. Önceki cümlelerde bahsettiğimiz gibi, biz sizlerle güçlüyüz, biz sizlerle varız. İnşaallah 2022 Kurban organizasyonumuzda desteklerinizle büyük bir ivme kazanacağız ve bekleyenlerin beklentilerine uzanan sizlerin hayır eli olacağız.

Kızılay’ın ortaya koyduğu hizmetler, vatandaşlarımıza bire bir dokunan hizmetlerdir. İhtiyaçlarınızın fazlasını ve kazancınızın artanını vererek kalben ve vicdanen mesut olur, gönül huzuru bulursunuz. Bizde bu huzura ulaşmanızı sağlayan eller olmak niyetindeyiz. Saygılarımızla…
Bu vesileyle bu imkânları bize sunmakla beraber çalışmalarımızda desteklerini eksik etmeyen başta Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm kamu kurum yönetici ve çalışanlarımıza sivil toplum ve özel sektör kuruluşlarına, değerli basın yayın kuruluşlarımıza ve değerli bağışçılarımıza teşekkür ediyoruz. Yine gönüllü kan bağışının öneminin pekiştirilmesi adına buradaki etkinlikten dolayı İl Sağlık Müdürümüze ve kıymetli ekibine de ayrıca teşekkür ederiz. Kan bağışını artırmak maksatlı çalışmalarıyla başarılara imza atan Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürümüzün Dr. Muhsin Bey ve ekibinde ayrıca teşekkür eder başarılı bir çalışma hayatı temenni ederiz.