Sakatatlar Toprağa Gömülüp Üzerine Kireç Dökülmeli

Kurban Bayramı süresince kesilen hayvanların organlarının gelişi güzel atılmasının “hidatik kist” olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden olabileceği belirtildi.


Sakatatlar Toprağa Gömülüp Üzerine Kireç Dökülmeli

Hastalıklı organların açıkta bırakılmaması gerektiğini belirten Fatsa Belediyesi Çevre Mühendisi Erdem Yuva, “Mümkünse imha edilmesi veya toprağa gömülüp üzerine kireç dökülmesi gerekir” dedi.
Kistli Organlar Hayvanlara Verilmemeli
Kurban Bayramı’nda hayvanların kesimi sırasında fark edilen kistli akciğer ve karaciğer gibi sakatatların kesinlikle kedi ve köpeklere verilmemesi gerektiğini ifade eden Yuva, “Kistli organ ve sakatatların kedi ve köpeklere yem olarak verildiğinde hastalığın yayılarak kistleri yiyen köpeklere mikrop bulaşır ve bu hayvanlar da paraziti etrafa yayarak insanlara bulaştırabilir. Kesilen hayvanların sakatatlarının gelişi güzel çöpe atılması 'hidatik kist' olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden olabilir ve bu hastalık ölümlere kadar yol açabilir. Kurban Bayramı'nda kesilecek hayvanların ciğerleri ve diğer organlarında kistlere rastlanması durumunda bu organlar kesinlikle kedi, köpek gibi hayvanlara verilmemelidir” diye konuştu.
İmha Edilmeli veya Gömülmeli
Hastalıklı organların açıkta bırakılmaması ve poşetlenip çöp bidonlarına atılmaması gerektiğini ifade eden Çevre Mühendisi Erdem Yuva, “Bunların mümkünse yakılarak imha edilmesi veya mutlaka koku sızdırmayacak şekilde derin bir çukur kazılarak toprağa gömülmesi, üzerine kireç dökülmesi gerekir. Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, “Echinococcus granulosus” adı verilen bir parazittir. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak, sıklıkla köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. Dışkıyla atılan yumurtalar hayvanların ayakları, arazi eğimi, rüzgâr ve yağmurla yayılırlar. Bu kistleri içeren hayvan etleri ve sakatatlar, köpekler tarafından yenince parazit bağırsaklarda olgunlaşır. Parazitlerin belirli aralıklarla yumurtlayarak ana konakçı köpekler tarafından atılmasıyla enfeksiyon zinciri bir kısır döngüye dönüşür” diye konuştu.