OMÜ KÖKMER COVİD 19 Tedavisinde Mezenkimal Kök Hücrelerin Etkisini Ele Aldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÖKMER) tarafından “COVİD-19 Tedavisinde Mezenkimal Kök Hücreler” konulu webseminer düzenlendi.


OMÜ KÖKMER COVİD 19 Tedavisinde Mezenkimal Kök Hücrelerin Etkisini Ele Aldı

Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Dr. Melek Yüce moderatörlüğünde gerçekleşen seminere konuşmacı olarak katılan Acıbadem Labcell Direktörü Prof. Dr. Ercüment Ovalı; COVID-19 patogenezi, uygulanan tedavi protokolleri ve mezenkimal kök hücrelerin tedavideki yeri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Mezenkimal Kök Hücreleri COVID-19 tedavisinde hayat kurtarıcı olabilir
Mezenkimal kök hücrelerin COVID-19 üzerindeki fonksiyonlarına değinen Prof. Dr. Ercüment Ovalı; mezenkimal kök hücrelerin anti-inflamatuar karakterleri, akciğerdeki fibrozisi inhibe edebilmeleri, yine akciğerdeki doku rejenerasyonunu destekleyebilmeleri ve apoptozu baskılayarak doku hasarını azaltabilmeleri sayesinde COVID-19 tedavisinde hayat kurtarıcı olabileceğinin altını çizdi.
COVID-19 tedavisinde mezenkimal kök hücrelerin kullanıldığı klinik çalışma sonuçları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ercüment Ovalı mezenkimal kök hücrelerin, inflamasyonu belirgin oranda azalttığını ve ilk klinik sonuçlara göre COVID-19’a bağlı ölümleri yüzde 50 oranında azaltabilecek bir potansiyeli olduğunu da sözlerine ekledi.
Mezenkimal kök hücre uygulaması birçok tedaviden daha güvenilir
‘Mezenkimal kök hücre uygulamasının etkili bir tedavi yöntemi olmasına rağmen, Amerika’da yapılan çalışma sonuçları ışığında, bu hücrelerin trombojenik karakterleri nedeniyle mutlaka heparinize edilerek hastaya verilmesinin önerildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ercüment Ovalı,  mezenkimal kök hücrelerin bu anlamda COVID-19 tedavisi için etkili bir ajan olduğunu söyledi. Aynı zamanda yayınlanmış 30 binden fazla klinik verilere göre; mezenkimal kök hücre kullanımına yönelik mortalite oranının, yalnızca 4 vaka olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ovalı, günümüzdeki birçok tedaviden daha güvenli olduklarını sözlerine ekledi.
Seminer, katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılması ile son buldu.
Etkinliğin detaylarını https://www.youtube.com/watch?v=_9fyw_bt3Yk linkinden izleyebilirsiniz.