Türkiye ABD'nin Tehdidi Altındadır!...

Türkiye Emekli Subaylar Derneği Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “ABD'de Meclis ve Senato’da kabulünden sonra Başkan Donald Trump tarafından da onaylanan CAATSA yaptırımları ile ilgili bir açıklama yaptı.


Türkiye ABD'nin Tehdidi Altındadır!...

Türkiye Emekli Subaylar Derneği Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “ABD'de Meclis ve Senato’da kabulünden sonra Başkan Donald Trump tarafından da onaylanan CAATSA yaptırımları; Tasarıda,  Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi” dedi.
Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların "İthal edilen malları" kapsamaması istendi. Bu mallar da “doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı” şeklinde sıralandığını vurgulayan Türkiye Emekli Subaylar Derneği Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra, Türkiye’den Türk hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için  CAATSA’nın  231’inci bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir ”dedi.
Nato Da Müttefik Olunan Bir Ülkeye Uygulanmıştır
Tasarının 159. bölümünde ise yasalaşmasından sonra, 15 gün içerisinde Türk şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin başlatılmasının istendiğinde bulunulduğunu hatırlatan Türkiye Emekli Subaylar Derneği Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “CAATSA bugüne kadar Rusya, İran, Kuzey Kore’ye uygulanmıştır. İlk olarak NATO da müttefik olunan bir ülkeye uygulanmıştır. Türkiye Jeopolitik konumu nedeniyle kendisini tehdit altında görmekte ve eksik olan güçlü bir hava savunma sistemine ihtiyaç duymaktadır. Gerek Irak krizi gerekse hala devam eden Suriye krizi esnasında NATO’dan sağlanan hava savunma desteğinin yetersiz kalması, istediği zaman gönderen ülkenin en son İspanya’nın yaptığı gibi "Benim ihtiyacım var" bahanesiyle çekip gitmesi nedeniyle, Türkiye her şeyiyle kendine ait bir hava savunma sistemi arayışına girmiştir. Öncelikle ABD den PATRİOT sistemi almak için ABD'ye müracaat edilmiş fakat olumlu cevap alınamamıştır” şeklinde konuştu.
Tamamlanarak Kullanıma Hazır Hale Getirilmiştir
Bunun üzerine Çin ile bir görüşme yapıldığını aktaran Türkiye Emekli Subaylar Derneği Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “ABD bu faaliyete de engel olmuştur. Son olarak Rusya ile yapılan görüşmeler sonunda PATRİOT sisteminden daha ileri bir sistem olan S-400 hava savunma sistemi alınmıştır. Alınan sistemin eğitim ve test atışları da tamamlanarak kullanıma hazır hale getirilmiştir. Bunun üzerine ABD yukarıdaki yaptırım kararlarını almıştır. Hâlbuki yıllardır Yunanistan’ının Rusya dan dan aldığı S-300 hava savunma sistemi için hiçbir itiraz yapılmamıştır. Sonuç olarak kimsenin söylemek istemediğini ben söylemek istiyorum. 15 Temmuz hain darbe girişimi de göstermiştir ki Türkiye ABD’nin tehdidi altındadır. ABD’nin baskın tarzında ülkemizin stratejik tesislerine karşı girişebileceği gerek füzelerle gerekse hava kuvvetleriyle girişebileceği bir saldırı için kendi milli sistemini kuruncaya kadar S-400 sistemi en iyi çözüm olmuştur. ABD bu derece rahatsız olduğuna göre alınan karar son derece isabetli ve doğru olmuştur. Allah Milletimizi ve Vatanımızı korusun” diye konuştu.
Köksal ÖNER