Bir Denizden Diğer Denize, Karadeniz'den Akdeniz'e, Samsun'dan İzmir'e Bir Destan

Prof. Dr. Metin Eker, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 101. yılını Samsun'da 100. Yıldan kalan tek esere dikkat çekerek kutluyor.


Bir Denizden Diğer Denize, Karadeniz'den Akdeniz'e, Samsun'dan İzmir'e Bir Destan

 Prof. Dr. Metin Eker, proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Mayıs 1919 Milli Mücadele Başlangıcı’nın 100. Yılı kapsamında Samsun'da kalıcı birçok kalıcı eser üretmek istediklerini, ancak bunun çoğunu gerçekleştiremediklerinden dolayı da üzgün olduklarını ifade etti. 101. Yıl dolayısıyla da geçen yıl yapılan “grafiti bine cephe uygulamasını” gündeme getirerek benzer çalışmanın daha büyük ve daha görünür bina ya da binalarda gündeme gelme olasılıklarına dikkat çekti.
Prof. Dr. Metin Eker konuşmasının devamında;  geçen yıl için aslında planlanan, Cumhuriyet Meydanı’nda Vatan Computer’un olduğu bina idi. Görsel olarak daha meydanda ve herkesin görebileceği bir yerdi. Çok uğraştık ama olmadı. Ekip olarak ve projesiyle birlikte hazırdık. Keşke olsaydı dedi.
Prof. Dr. Eker sözlerine; “Olsun... Mavi bina olmayınca, başka bir projeyi Neva Otel cephesine bir araya getirdiğim Grafiti ekibini  sanatçı Atione başkanlığında gerçekleştirmiş olduk. Aslında Mavi binaya hala talibiz. Ekip oluşturarak "DESTAN" kompozisyonu uygulanabilir. Bu, mavi bina mal sahibi ve kiracılarının bakış açısı ve yaklaşımlarına göre hayata geçirilebilecek bir proje” dedi.
Neva Otel'e teşekkür ediyoruz. Samsun Valiliği'ne ve İlkadım Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz. Grafiti sanatçısı Atione ve ekibine teşekkür ediyoruz.
Eker devamında;
“Ben de Kalıcı Eserimle 19 Mayıs’ı Kutluyorum
Bu arada mavi bina için tasarladığım projeyi yağlı boya tablo ile en azından başka türlü somutlaştırmış oldum. Bu gün 19 Mayıs, O da benim 101. yıl eserim...” dedi.
Proje Neden Gerçekleştirilemedi?
Mavi bina için tasarlanan ve bir türlü gerçekleşemeyen projenin adı "Bir Denizden Diğer Denize, Karadeniz'den Akdeniz'e, Samsun'dan İzmir'e Bir Destan" idi.
Samsun valiliğinin önderliğinde bu proje için çalışmalar başlatılmıştı. Bir süre bu çalışmalar devam etti. Ancak sonra gerçekleşmedi. Mavi binanın mülk sahibi ve kiracısı olan Vatan Computur neden vazgeçmiştir. Bu proje hem binaya hem de Vatan Computur’a büyük bir prestij kazandırabilirdi. Ülkemiz ve Samsun için önemli bir günü temsil edecek böyle bir grafiti projesinin yapılmaması herkesi üzmüştür.
Bina sahibi ve kiracısı olan Vatan Computur’in bu konuyu tekrar düşünmeleri gerektiğini, Samsun’u böyle bir projeden mahrum bırakmamalarını diliyoruz. Zaten proje sahipleri hala bu işe talip olduklarını söylemekteler.
beyazgaste.com