TKDK, IPARD II Programı Kapsamında Dokuzuncu Başvuru Çağrı İlanına Çıktı

IPARD II Programı Kapsamında Dokuzuncu Başvuru Çağrı İlanına ilişkin açıklama yapan Samsun Valisi Osman Kaymak, “Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 158 milyon Avro hibe destek bütçesi ile 11 Mayıs 2020 tarihinde Dokuzuncu Başvuru Çağrı İlanına çıkmış bulunmaktadır.


TKDK, IPARD II Programı Kapsamında Dokuzuncu Başvuru Çağrı İlanına Çıktı

Kurumumuz, bu çağrı döneminde, Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) tedbiri ile Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) tedbiri kapsamındaki yatırımlara % 50 ila %70 arasında değişen oranlarda hibe desteği verecektir.
TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü olarak 2011 yılında yayımlanan ilk çağrı dönemimizden beri yatırımcılarımıza hibe desteği vermekteyiz. IPARD I Programının uygulandığı ilk 15 çağrı ile IPARD II Programının ilk 8 çağrı dönemi boyunca hayvancılık sektörü, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve Pazarlanması ile Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbiri kapsamında toplam yatırım tutarı yaklaşık 321 milyon TL olan 1.031 adet proje desteklenmiştir. Bu işletmelere yaklaşık 144 milyon TL hibe tahsis edilmiş olup, tamamlanan 962 adet proje için yaklaşık 121 milyon TL hibe ödenmiştir. Yatırımları devam eden 69 adet proje için tahsis edilen yaklaşık 23 milyon TL’lik hibe ödemesi de, yatırımların tamamlanması ile birlikte gerçekleştirilecektir. Ayrıca incelemeleri tamamlanan toplam yatırım değeri yaklaşık 124 milyon TL olan 66 adet projemiz de sözleşme hazırlıkları devam etmektedir. Samsun ilimizde yürütülen IPARD Projeleri kapsamında yaklaşık 3.500 kişinin istihdamı sağlanmıştır. Samsun İl Koordinatörlüğümüz IPARD Programı kapsamında desteklenen proje sayısında birinci, yapılan ödeme tutarında da ilk sıralarda yer almaktadır." dedi.
IPARD II Dönemi Dokuzuncu Başvuru Çağrı döneminde, Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar kapsamında hazırlanacak olan projelerinin kabulünün 01 Haziran 2020 - 03 Temmuz 2020 tarihleri arasında, TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü’nde yapılacağını belirten Vali Osman Kaymak açıklamasının devamında, “Bu kapsamda; Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler, Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler %50-70 hibe ile desteklenecek olup, bu tedbir kapsamındaki yatırımlar için toplam 104 milyon Avro hibe bütçesi tahsis edilmiştir." dedi.
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbiri kapsamında hazırlanacak olan projelerin kabulünün de 01 Haziran 2020 - 26 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacağını belirten Vali Osman Kaymak, “Bu kapsamda da Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi, Zanaatkârlık ve Katma Değerli Ürünler, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Makine Parkları, Yenilenebilir Enerji Tesisleri alanlarında yapılacak yatırımlara % 55-65 hibe desteği verilecek olup bu sektörler için tahsis edilen hibe destek bütçesi 54 milyon Avro’ dur.
Vatandaşlarımızı hibe desteği alabilecekleri sektörler ve yapabilecekleri yatırımlar hakkında bilgi almak ve açılan başvuru çağrı döneminde proje sunmak üzere TKDK Samsun İl Koordinatörlüğümüzle iletişime geçmelerini istiyoruz” dedi.