15 Dakikan Başkasının Bir Ömrü Olsun!...

Türk Kızılay Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezinden yapılan açıklamada, Türkiye’de her 4 saniyede, 1 ünite kana ihtiyaç̧ duyuluyor.


15 Dakikan Başkasının Bir Ömrü Olsun!...

Yani her gün yaklaşık 9.000 insanın kaderini, kan bağışında bulunan insanlar belirliyor. Yürüttüğü diğer insani yardım çalışmalarının yarı sıra ülkemizin kan ihtiyacını gönüllülerden karşılamak üzere çalışan tek kurum olan Kızılay, her gün hastaların kan ihtiyacını karşılamak için büyük bir özveri ile çalışıyor.
Malumlarınız olduğu üzere kan, laboratuvarlarda üretilemeyen ve kaynağı tamamen insan olan bir tedavi aracıdır. Kızılay, 2005 yılından itibaren “Ulusal Güvenli Kan Temini” programını yürütmekte, hali hazırda ülke çapına yayılmış kan hizmetleri ağı ile ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 96’sını gönüllülerden aldığı kan bağışları ile karşılamaktadır.
Tüm bu olumlu gelişime rağmen, ülkemizdeki “düzenli” kan bağışı oranı hala dünya ortalamasının  altındadır ve gönüllü kan bağışı mevsim şartlarından etkilenmektedir.
Kızılay olarak bu nedenlerle “İyi ki Varsın Kan Dostum” adıyla ulusal duyarlılık kampanyası başlatmış bulunuyoruz. Amacımız hem düzenli kan bağışçısı oranını artırmak hem de içinde bulunduğumuz kış mevsimi koşulları nedeniyle düşen kan bağışlarının azalttığı stok seviyesini istenilir rakamlara çıkarmaktır.
Kampanyamızın toplumumuzda daha geniş kitlelere duyurulması ve farkındalık oluşturulması için yürütmekte olduğumuz tanıtım faaliyetleri kapsamında hazırlamış olduğumuz kampanya görsellerinin desteğiniz ile ücretsiz olarak ve uygun gördüğünüz sürece yayınlarınızda paylaşılmasını talep ediyoruz.
Kampanya görsellerimizin yayınlanması konusunda vereceğiniz desteğin ülkemizde kan bağışı bilincinin gelişmesi ve düşen kan stoklarının yeniden yükselmesi için büyük önem taşıdığını belirtmek ister, Kurumumuza bugüne kadar vermiş olduğunuz destekleriniz için teşekkür ederiz.
En içten sevgi ve saygılarımızla.
NOT: Web sitenizde banner ile yardımcı olmak isterseniz https://www.kanver.org/Multimedya/Bannerlar  sitesinde size uygun banner indirebilirsiniz.
Her Türlü soru ve öneriniz için; Cep Tel:0 505 5267196
SIKÇA SORULAN SORULAR
1-
Nerede Kan Bağışında Bulunabilirim?
Günlük ortalama 350 noktada kan bağışı gerçekleşmektedir. Size en yakın kan bağışı noktasına www.kanver.org adresinden ulaşabilirsiniz.
2-Kimler Kan Bağışında Bulunabilir?
18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı olabilir.
3-Kan Bağışı Ne Kadar Sürer?
Kayıt, muayene, kan bağışı ve ikram işlemleri yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir.
4-Kimliğimi Bildirmem Zorunlu Mu?
Kimlik ibrazı Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Kan ve Kan Bileşeni Rehberi’ne göre zorunludur.
Sorgulama formundaki bütün soruları cevaplamak zorunda mıyım?
Kişi kan bağışı için başvurduğunda mutlaka sorgulama formundaki kişisel ve sağlıkla ilgili soruları eksiksiz cevaplandırmak ve bu formu bizzat onaylamak zorundadır.
Söz konusu sorulara doğru cevap verilmesi, kan bağışçısı ve kanı alacak hastanın sağlığı için gereklidir.
5-Kan bağışı sırasında hastalık bulaşma riski var mı?
Kan bağışı işlemi boyunca kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir. Sizler için kullanılan malzemeler işlem sonunda kalite standartlarına uygun şekilde imha edilirler. Bu süreç içerisinde herhangi bir hastalık bulaşması söz konusu değildir.
6-Kan vermenin sağlığa yararı var mıdır?
Kan bağışının bağışçıya en önemli faydası hiç tanımadığı üç kişinin hayatını kurtarmaktır.7-Hangi aralıklarla kan bağışında bulunabilirim?
Erkekler 3 ayda bir
Kadınlar 4 ayda bir
7-Kan bileşenleri için ücretlendirme söz konusu mudur?
Türk Kızılay kan hizmetleri süreci kapsamında kesinlikle hasta ve hasta yakınından herhangi bir ücret talep edilmez.
Ücret talep edilmesi durumunda Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüklerine başvurabilirsiniz.
8-İhtiyacımız olduğunda neden kan bulamıyoruz?
Sağlık Bakanlığı’na bağlı kan nakli yapan 1156 hastane vardır. Bu hastanelerin 1137 tanesinin tüm kan ihtiyacı Kızılay tarafından karşılanmaktadır.
Türk Kızılay Ülke kan ihtiyacını %90 oranında karşılamaktadır.
Geriye kalan 13 hastanenin geçici kan alımı yetkisi bulunmaktadır. Türk Kızılay tüm kan ihtiyacını karşılayana kadar bu 13 hastane kendi kan ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Bu nedenle kan ihtiyacı için kan bağışçısı davet edebilmektedir.
9-Kan Bağışı Sonrasında Yapılan Test Sonuçları Bizlere Bildiriliyor Mu?
Kan bağışı kabul edildikten sonra HIV, Hepatit B-C ve Sifilis testlerine tabi tutulur. Bu testlerde herhangi bir enfeksiyon bulunması durumunda bağışçı belirli kalite süreçleri içerisinde bilgilendirilir. Bağışçının sağlığı gereği ilgili tedavi kurumuna yönlendirilir.
10-Kızılay Kan Satıyor Mu?
Kanı Satanı Ve Kan Bağışından Ücret Talep Edeni Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüklerine Şikâyet Edebilirsiniz.

Kızılay hiçbir durumda kan ve kan ürünü satışı yapmaz. Kan ihtiyacı için hastaneler Kızılay Kan Merkezleri’nden talepte bulunur. Hasta ve hasta yakınlarından asla para talep edilmez. Kan ihtiyacı durumunda para istenmesi durumunda Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlükleri’ne şikâyette bulunabilirsiniz.