Engelsiz Bir Dünya İstiyoruz!

Samsun Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Murat Kiper, Ülkemizde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bir kutlama değil farkındalıkları artırma günüdür.”


Engelsiz Bir Dünya İstiyoruz!

Yaşadığımız toplumda “Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır” ilkesiyle hareket eden sendikamız, üzerine düşen görevleri yapmaktan hiçbir zaman geri durmamış, elini her zaman taşın altına koymasını bilmiştir. Engelli yoktur engeller vardır sloganıyla faaliyete başlayan Memur-Sen Engelliler komisyonumuz, engellenmenin temel sebeplerini ortadan kaldırmayı kendine ilke edinmiş olup, bu doğrultuda çalışmaya devam etmektedir. Ülkemizde özellikle iki binli yıllardan sonra birçok kazanım elde edilmiş, gerek kamu ve gerekse özel sektörde istihdam edilme imkânına kavuşmuştur.
Çalışma hayatı ve sosyal yaşam açısından erişilebilirlik ve ulaşılabilirliğe öncelikle dikkat çekmek istiyoruz.
Biz engellilerin kamusal hayatın her alanına bağımsız bireyler olarak katılımı, erişilebilirliğin tam manada düzenlenmesiyle mümkün olabilecektir. Erişilebilirlik sağlandığı takdirde, hayatın her alanında engellilik engel olmaktan çıkar, sosyal yaşama katılımı ve hayat kalitesi yükselir. Bu manada “ kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, mevcut tüm yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri, yeşil alanlar, spor alanları ve toplu taşıma araçları ivedilikle engellilere uygun hale getirilmelidir.
Türkiye’nin en büyük emek örgütü ve en donanımlı emek hareketi olarak Memur-Sen Engelliler Komisyonu olarak engeli bulunan bireylerin çalışma hayatında, kamu personel sisteminde var olmasını sadece “sosyal adalet” ve “sosyal devlet” paradigmasına dayandırmıyoruz. Bunun aynı zamanda bireysel bir hak olduğunu ifade ediyoruz. Bu çerçevede engeli bulunan bireylerin istihdamında kamunun öncülük yapmaya devam etmesi yanında çalışma şartlarında, kariyer imkânlarında, mali, sosyal ve özlük haklarında da öncülük yapma sorumluluğu yüklenmesi gerektiğini ifade ediyoruz.
3 Aralık Dünya Engelliler Gününün, engelli bireylerin ve engelli kamu çalışanlarının daha iyi şartlarda yaşaması, insan onuruna uygun çalışma şartlarına sahip olması, pozitif ayrımcılık zemininde beklentilerinin karşılanması noktasında yeni bir milat olmasına kapı aralamasını temenni ediyor, “Engelsiz bir dünyada yaşamayı diliyoruz”.